Jun 27 , 2022
Εισαγωγή στον παιδικό σταθμό: πώς λειτουργεί
Πώς να βιώσετε καλύτερα τη μετάβαση στον παιδικό σταθμό.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι τα μόνα που δεν ξέρουν γιατί πρέπει να πάνε στον παιδικό σταθμό είναι τα παιδιά μας. Οι γονείς επιλέγουν το που και ποιον και αυτό πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά. Ενεργοποιήστε την «ακοή» σας, αφαιρώντας τον ήχο, για να καταλάβετε αν ο παιδικός σταθμός είναι κατάλληλος για εσάς και το μωρό σας. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η αρχή της εισαγωγής στον παιδικό είναι η πρώτη πραγματική αποκόλληση που βιώνουν τα παιδιά από τη μητρική φιγούρα και ως εκ τούτου πρέπει να ζουν με απόλυτη ηρεμία, εμπιστοσύνη και γαλήνη. Πως; Ας δούμε μερικές συμβουλές για να αντιμετωπίσετε καλύτερα αυτή τη σημαντική και λεπτή στιγμή.
Να είστε ήρεμοι και να εμπιστεύεστε τους παιδαγωγούς
Είναι απαραίτητο να αναλάβουμε αυτή τη νέα εμπειρία με τη μητρική «μετάδοση»: όταν η μητέρα νιώθει ασφάλεια και σιγουριά στο νέο περιβάλλον, αυτόματα, μέσω μιας πραγματικής συναισθηματικής μετάδοσης, θα είναι και το μικρό. Μπορεί να φαίνεται ασήμαντο, αλλά στην επιλογή του παιδικού δεν πρέπει μόνο να αξιολογήσετε την άνεση ή την τιμή, αλλά να «αισθανθείτε» ότι είναι το σωστό μέρος και είναι σημαντικό οι άνθρωποι να είναι στοργικοί και προς τους γονείς. Ο παιδικός σταθμός καλωσορίζει μητέρες και μπαμπάδες καθώς και παιδιά.
Είσοδος στον παιδικό: από ποια ηλικία
Δεν υπάρχει κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει να πηγαίνει στον παιδικό σταθμό, το σωστό είναι να μην κατηγορούμε τη μητέρα όταν αποφασίζει (ή είναι υποχρεωμένη) να επιστρέψει στη δουλειά, ακόμα κι αν το μωρό είναι πολύ λίγων μηνών: είναι στην πραγματικότητα μια σημαντική μεταβατική στιγμή και για τους δύο, κατά την οποία είναι απαραίτητο για τον γονέα να βρει τη σωστή ισορροπία για να συμφιλιώσει την εργασία με την οικογένεια. Κατά τους πρώτους μήνες του παιδικού σταθμού, είναι πιθανό κατά τη φάση του αποχωρισμού ή της επανένωσης να ξεφύγει ένα δάκρυ, μην ανησυχείτε είναι απλώς το συναίσθημα του αποχωρισμού ή του να ξαναβλέπουμε ο ένας τον άλλον!
Σωστή οργάνωση για τον παιδικό: μην βιάζεστε
Ο πρώτος κανόνας για ένα γαλήνιο περιβάλλον στον παιδικό είναι να μην βιαστούμε στους χρόνους. Η εισαγωγή απαιτεί χρόνο, έναν υποκειμενικό χρόνο γιατί δεν είναι όλα τα παιδιά ίδια, ούτε όλες οι ηλικίες. Συνήθως χρειάζονται τουλάχιστον 10 εργάσιμες ημέρες για την εισαγωγή, κατά τη διάρκεια των οποίων ο γονέας φτάνει στον παιδικό με το μωρό, συνηθίζοντας ήρεμα στους νέους χρόνους και μέρη, παρέχει μια στιγμή παιχνιδιού με την μητέρα παρούσα και στη συνέχεια σιγά-σιγά αποσυνδέεται σταδιακά για να επιτρέψει στο παιδί να εξερευνήσει το περιβάλλον και να μάθει τους ανθρώπους που θα το φροντίσουν όταν η μητέρα πάει στη δουλειά. Με το σωστό timing, το παιδί θα αποκτήσει εμπιστοσύνη με τους παιδαγωγούς και τότε όλα θα είναι πιο εύκολα.
Καθησυχάστε το παιδί με την επιστροφή της μητέρας
Τέλος, προτείνεται, για να είναι η παραμονή στον παιδικό μια ήρεμη περίοδος, να καθησυχάζετε πάντα το παιδί (οποιασδήποτε ηλικίας!) για την επιστροφή της μητέρας (ή άλλης σημαντικής γονικής φιγούρας για το παιδί). Ας μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά είναι πιο ικανά από όσο νομίζετε. Η βεβαιότητα ότι η μητέρα πάντα επιστρέφει θα επιτρέψει στο μωρό να είναι ήρεμο όλη την ημέρα.