Jun 28 , 2022
Η ανάπτυξη του παιδιού στον τέταρτο και πέμπτο μήνα.
Στο μωρό 4 και 5 μηνών, το ενδιαφέρον για το εξωτερικό περιβάλλον αυξάνεται και αναδεικνύονται οι δεξιότητες για τις πρώτες αυτόνομες κινήσεις στο χώρο.
Ψυχοκινητική ανάπτυξη τους πρώτους μήνες της ζωής
Τους πρώτους 5 μήνες μετά τη γέννηση, αναπτύσσονται ψυχοκινητικές δεξιότητες στο νεογέννητο, οι οποίες σταδιακά θα οδηγήσουν στην επίτευξη της ανεξαρτησίας:
- Αυξάνει την οπτική και ακουστική προσοχή.
- Βελτιώνει τον έλεγχο της στάσης και της ισορροπίας.
- Οργανώνονται οι πρώτες κινήσεις στο χώρο.
- Αναπτύσσεται το ενδιαφέρον για τα αντικείμενα.
Εν τω μεταξύ, το μωρό σας φωνάζει και χοροπηδά, με χαρά για να βλέπει τι συμβαίνει γύρω του.
Ανακαλύπτοντας τον περιβάλλοντα κόσμο
Ξεκινώντας από τον τρίτο μήνα, το νεογέννητο αρχίζει να κρατά το κεφάλι του όρθιο αυτόνομα, επομένως μπορεί να στρίβει πιο εύκολα και να παρακολουθεί τις κινήσεις σας στο δωμάτιο και να ανακαλύπτει την προέλευση των φωνών και των ήχων. Στους 4 μήνες, το μωρό αναπτύσσει κινητικότητα και αποκτά μεγαλύτερο έλεγχο των χεριών, των καρπών και των δακτύλων για να εξερευνήσει τον περιβάλλοντα κόσμο μέσω της αφής.
Η ανάπτυξη του νεογνού στον 4ο μήνα
Η μεγαλύτερη κινητικότητα που συνοδεύει την ψυχοκινητική ανάπτυξη του παιδιού στον 4ο μήνα της ζωής του, επιτρέπει στο μωρό να παίζει με τα χέρια του, ανοιγοκλείνοντάς τα, φέρνοντάς τα στο στόμα και κουνώντας τα μπροστά στα μάτια. Σε αυτή τη φάση το παιδί πιάνει και «γεύεται» τα πόδια του και τα αντικείμενα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Η λαβή του είναι ακόμα μάλλον υποτυπώδης επειδή ο αντίχειρας δεν είναι ακόμη ανεξάρτητος από τα άλλα δάχτυλα. Τι μπορείτε να κάνετε για να του δώσετε τα σωστά ερεθίσματα; Να τα έχετε πάντα κοντά σας ακόμα και όταν μετακομίζετε σε άλλο δωμάτιο για να σας βλέπει πάντα - μπορείτε να το κάνετε άνετα με ένα ρηλάξ ή να του προσφέρετε τα πρώτα του παιχνίδια.
Το παιδί στον 5ο μήνα
Τώρα που είναι 5 μηνών, το νεογέννητό σας μπορεί ήδη να κάθεται όρθιο με τη βοήθεια ενός στηρίγματος, χρησιμοποιώντας τον αντίχειρά του σε αντίθεση με τα άλλα δάχτυλα και τα χεράκια του όχι μόνο για να πιάσει αλλά και για να χειριστεί αντικείμενα: τα κουνάει για να δει αν βγάζουν ήχους και μελετά το σχήμα και το μέγεθός του. Οι οπτικές του ικανότητες συνεχίζουν να βελτιώνονται και εξακολουθούν να τον ελκύουν τα βασικά χρώματα όπως το κόκκινο, το μπλε και το κίτρινο. Πώς μπορείτε να βοηθήσετε την ψυχοκινητική της ανάπτυξη; Ξαπλώστε τον σε μια κουβέρτα στο πάτωμα με την κοιλίτσα: θα μάθει να κυλιέται στους γοφούς του και να κυλιέται ελεύθερα, ενισχύοντας τους μυς του μέρα μέρα με τη μέρα.