Η μαγική στιγμή του θηλασμού.

Jun 22 , 2021

Η μαγική στιγμή του θηλασμού.

Ο θηλασμός προσφέρει αναρίθμητα πλεονεκτήματα και οφέλη, όχι μόνο από διατροφική αλλά και από ψυχοσωματική πλευρά, αλλά και σε ό,τι αφορά την σχέση μεταξύ μητέρας και μωρού. Ας δούμε γιατί.

1. Είναι η καλύτερη τροφή για το μωρό

Το μητρικό γάλα είναι η ιδανική τροφή για τα νεογέννητα καθώς περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που ικανοποιούν πλήρως τις ανάγκες των νεογνών έως τους 6 μήνες, διασφαλίζοντας σωστή ανάπτυξη και προστασία από λοιμώξεις.

2. Δύναμη για τη μητέρα και το παιδί

Τα οφέλη του θηλασμού είναι πολυάριθμα, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Τα κύτταρα, οι ορμόνες και τα αντισώματα του μητρικού γάλακτος βοηθούν το μωρό να ενισχύσει το ανοσοποιητικό του σύστημα, ενώ οι μητέρες που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ορισμένες ασθένειες.

3. Είναι πάντα έτοιμο, διαθέσιμο και ασφαλές

Το μητρικό γάλα είναι απεριόριστο, πάντα στην σωστή θερμοκρασία, εντελώς εύπεπτο για το μωρό και εξαιρετικά βολικό για την μητέρα. Είναι ασφαλές από μολύνσεις και δεν παρουσιάζει κανέναν κίνδυνο σχετικά με την προετοιμασία του, καθιστώντας το απόλυτα ασφαλές για τα μωρά.

4. Φέρνει τη μητέρα πιο κοντά στο μωρό και προκαλεί μια αίσθηση ευεξίας και στους δύο

Ο θηλασμός είναι πολλά περισσότερα από ένα απλό μέσο ικανοποίησης της πρωταρχικής φυσικής ανάγκης του μωρού, αποτελεί, επίσης μια στιγμή σύνδεσης της μητέρας με το μωρό, γεμάτη συναισθήματα και αισθήσεις. Η ικανοποίηση αυτής της ανάγκης παρέχει και στους δύο μία έντονη αίσθηση ευεξίας και γαλήνης, και  προσφέρει στην μητέρα ικανοποίηση, κάνοντάς την να νιώθει πως έχει ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη του μικρού της.

Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα και οφέλη οδήγησαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) να προτείνει τον θηλασμό για τουλάχιστον τους πρώτους έξι μήνες ζωής του μωρού, και να ενθαρρύνει τις μητέρες να κρατούν το μητρικό γάλα ως την κύρια πηγή διατροφής του μωρού έως τον πρώτο χρόνο ζωής του, εισάγοντας σταδιακά νέες τροφές.