Η σημασία της αγκαλιάς στην επικοινωνία

Jun 22 , 2021

Η σημασία της αγκαλιάς στην επικοινωνία

Ήδη από την εμβρυακή ηλικία αναπτύσσεται μία από τις πιο σημαντικές αισθήσεις, η αφή. Οι αγκαλιές και τα χάδια είναι το πρώτο μέσο συναισθηματικής επικοινωνίας που ενισχύει και τον δεσμό γονέα - παιδιού.

Κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του και μέσω της εξερεύνησης του σώματος του με την αφή, αλλά κυρίως μέσα από τα χάδια και την καθημερινή επαφή με τη μαμά, το παιδί ξεκινά να αντιλαμβάνεται τη σωματική του υπόσταση. Η αφή όμως δεν είναι μόνο ένα εργαλείο κατανόησης του σώματος, αλλά παίζει και έναν πολύ σημαντικό ρόλο στο πεδίο των συναισθηματικών σχέσεων.

Η σημασία της αφής στον δεσμό μεταξύ της μητέρας και του παιδιού

Είναι πραγματικά εξαιρετικός ο τρόπος με τον οποίο το δέρμα ενός νεογέννητου μπορεί να αντιλαμβάνεται τα αισθητηριακά ερεθίσματα και τη συναισθηματική σημασία τους. Χάρη σε αυτήν την επαφή του δέρματος του παιδιού με αυτό της μαμάς, δημιουργείται αυτή η μοναδική ένωση μεταξύ τους.

Ένα νεογέννητο λατρεύει να το αγκαλιάζουν και να το χαϊδεύουν.

Για αυτό, δε χρειάζεται να ανησυχείτε ότι θα το παραχαϊδεύετε, καθώς οι αγκαλιές για το νεογέννητο σας δεν είναι κάποια ιδιοτροπία, αλλά είναι η σιγουριά την οποία έχει απόλυτη ανάγκη.

Το βρεφικό μασάζ ως τρόπος επικοινωνίας με το μικρό σας

Ένας τρόπος για να επικοινωνήσετε με το μικρό σας και να βοηθήσετε την επαφή του με τον έξω κόσμο, είναι μέσω του βρεφικού μασάζ. Μια εμπειρία που είναι τόσο  χρήσιμη και διεγερτική, αλλά και τόσο συναρπαστική.

Πρόκειται για μία αρχαία πρακτική που διατηρείται σε πολλούς πολιτισμούς, όπου η μη γλωσσική επικοινωνία θεωρείται πιο προσιτή στο νεογέννητο. Είναι  ένας τρόπος για να αναγνωρίζονται εκ των προτέρων οι σωματικές και συναισθηματικές ανάγκες του παιδιού, χτίζοντας έτσι μια σημαντική και συγχρόνως αδιάσπαστη σχέση μαζί του.