Η ώρα της απογαλάκτισης.

Jun 22 , 2021

Η ώρα της απογαλάκτισης.

Το παιδί θα μάθει αμέσως να συνδέει το καρεκλάκι φαγητού με τη στιγμή του ταΐσματος και για αυτό είναι πολύ σημαντικό να δημιουργήσετε ένα τελετουργικό, το οποίο θα τηρείτε σε κάθε γεύμα.

Καθώς τα παιδιά είναι πλάσματα της συνήθειας και έχουν ανάγκη από ρουτίνα, μπορεί να σας φανεί χρήσιμο, για να διευκολύνετε την απογαλάκτιση, να δημιουργήσετε ένα είδος τελετουργικού για το τάισμα, καθορίζοντας έναν συγκεκριμένο χώρο στο σπίτι όπου θα δίνετε πάντα το φαγητό στο μικρό, χρησιμοποιώντας τον ίδιο τρόπο και τα ίδια αντικείμενα, από το καρεκλάκι φαγητού μέχρι τα σκεύη, σε ένα κλίμα ηρεμίας, γαλήνης και κοινής ανταλλαγής.

Ο ρόλος του καθίσματος φαγητού

Το κάθισμα φαγητού έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς το παιδί το συνδέει, με άμεσο και ενστικτώδη τρόπο με τη στιγμή του ταΐσματος, αναγνωρίζοντας το αμέσως ως τη συγκεκριμένη θέση για αυτή τη δραστηριότητα.

Μερικές φορές, όταν το παιδί κλαίει από την πείνα, είναι αρκετό να το βάλετε να καθίσει στο κάθισμα ώστε να ηρεμήσει και να ωριμάσει μέσα του η επίγνωση πως εκεί, σε λίγο, θα μπορέσει να φάει.

Το κάθισμα φαγητού, πέρα από το να είναι άνετο και ασφαλές, είναι σημαντικό να μπορεί να ρυθμιστεί και να τροποποιηθεί με τρόπο που να ακολουθεί την ανάπτυξη του παιδιού. Να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ριλάξ κατά τους πρώτους μήνες και αργότερα, όταν το παιδί θα είναι σε θέση να κάθεται σε πιο ορθή στάση, ως καρέκλα.

Στο τραπέζι με τα αδέρφια, τη μαμά και τον μπαμπά.

Μόλις θα είναι εφικτό, προσπαθήστε να πλησιάσετε το κάθισμα στο τραπέζι, όπου τρώει η μαμά και ο μπαμπάς, ίσως και τα αδέρφια. Με αυτό τον τρόπο  θα δημιουργηθούν στιγμές ανταλλαγής στο τραπέζι και θα ευνοηθεί η  μάθηση μέσω του παραδειγματισμού. Είναι πολύ σημαντικό να δίνετε το καλό παράδειγμα και στη διατροφή, στο  πως χρησιμοποιούνται τα μαχαιροπίρουνα, τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι.