Κοντά - κοντά...

Jun 22 , 2021

Κοντά - κοντά...

Τις πρώτες ημέρες και τις πρώτες εβδομάδες, η μαμά και ο μπαμπάς θέλουν να έχουν το μωρό τους συνέχεια δίπλα τους. Κατά τη διάρκεια της νύχτας αυτή η ανάγκη γίνεται ακόμη πιο έντονη. Κυρίως η μαμά, θέλει να αισθάνεται το παιδί δίπλα της για να το ταΐσει, να το φροντίσει και να το παρακολουθεί.

Το ίδιο ισχύει και για το νεογέννητο, το οποίο καθησυχάζεται όταν αισθάνεται την παρουσία της μαμάς δίπλα του, αισθάνεται ασφάλεια και οι ανάγκες του ικανοποιούνται αμέσως.

Σήμερα οι ειδικοί υποστηρίζουν πως το να είστε κοντά είναι κάτι θετικό, όχι μόνο για να αισθάνεστε ήσυχοι αλλά και για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού, το οποίο σχετίζει τους βιολογικούς του ρυθμούς με αυτούς των γονιών του.

Επιπλέον, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, το παιδί το οποίο κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς, αλλά όχι στο κρεβάτι τους, διατρέχει μικρότερο κίνδυνο από το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου των νεογνών (SIDS).

Προκειμένου να αποφύγουν τα συχνά ξυπνήματα, πολλές μητέρες φέρνουν τα μικρά τους να κοιμηθούν δίπλα τους στο κρεβάτι, διευκολύνει ώστε να μη σηκώνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας για το τάισμα.

Αυτό όμως είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγεται εντελώς, καθώς δεν είναι ασφαλές για το μικρό!

Για ένα νεογέννητο, η θερμοκρασία που αναπτύσσεται κάτω από τις κουβέρτες, παρουσία ενηλίκων, θα μπορούσε να αποβεί υπερβολική και κατά συνέπεια επικίνδυνη. Επίσης, κατά τη διάρκεια του ύπνου, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα η μαμά να πλησιάσει πολύ το μικρό, με σοβαρό κίνδυνο μιας, κατά λάθος, ασφυξίας.

Συστήνεται να κοιμάται το μικρό στο δωμάτιο των γονιών, αλλά όχι στο κρεβάτι τους. Είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσετε μια κούνια που θα τοποθετήσετε δίπλα στο κρεβάτι. Με αυτό τον τρόπο το μωρό μπορεί να απολαύσει έναν ήρεμο ύπνο δίχως κίνδυνο, σε έναν χώρο όλο δικό του, κοντά στη μαμά αλλά και με πλήρη ασφάλεια.