Μεταβατικά αντικείμενα, η σημασία για τα παιδιά.

Jun 27 , 2022

Μεταβατικά αντικείμενα, η σημασία για τα παιδιά.

Όταν χρειάζεται προστασία και ασφάλεια, το παιδί εντοπίζει ένα μεταβατικό αντικείμενο μεταξύ του σπιτιού και του κόσμου του όπου θέλει να το κρατάει σφιχτά και να το έχει μαζί του.

Όταν γίνει η επιλογή

Η εντελώς προσωπική επιλογή του μεταβατικού αντικειμένου συμβαίνει περίπου όταν το παιδί ξεκινά με τις πρώτες εξερευνήσεις: περπατά, κινείται στο περιβάλλον, αναζητά άλλα ερεθίσματα. Με λίγα λόγια, αποσπάται σιγά σιγά από τη μητρική φιγούρα γιατί έλκεται από τον έξω κόσμο και από όσα μπορεί να του προσφέρει. Αλλά σε αυτή την εξερεύνηση υπάρχει τόση γοητεία, τόση ανησυχία: εξ ου και η επιλογή ενός «φίλου» που είναι σαν τη μητέρα του, και το συνοδεύει από το χέρι στις νέες του περιπέτειες.

Ένας φίλος πάντα δίπλα του

Το αντικείμενο μετάβασης θα ακολουθεί το παιδί σε όλες τις περιπέτειες, θα ενσαρκώνει όλα του τα συναισθήματα, θα αντικαθιστά ό,τι του λείπει, θα του παρέχει ό,τι χρειάζεται γιατί για το μικρό είναι μαγικό και μπορεί να κάνει τα πάντα, γι' αυτό είναι πηγή ασφάλειας! Οι γονείς έχουν καθήκον να ικανοποιήσουν την ανάγκη του, φροντίζοντας το μεταβατικό του στοιχείο και φροντίζοντας για αυτό. Συνήθως είναι ένα λούτρινο ζώο ή μια μαριονέτα, αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι μια κουβέρτα ή η αγαπημένη του πιπίλα. Το αντικείμενο μυρίζει σπίτι, μητέρα, ζεστασιά και ασφάλεια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνιστάται να το πλένετε λίγο: με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η μυρωδιά που αναζητά το παιδί.

Πάντα μαζί, ακόμα και μακριά από το σπίτι!

Το σχολείο είναι ένα από τα πιο σημαντικά περιβάλλοντα στα οποία το φέρνει. Μόλις φτάσει στο σχολείο, μπορεί να συμβεί το παιδί να το κρατά σφιχτά για αρκετή ώρα ή να το αφήσει αμέσως. Είναι καλό το μεταβατικό αντικείμενο κάποια στιγμή να βρει μια πολύ συγκεκριμένη θέση: ένα καλάθι στην τάξη, στο ντουλάπι, στο συρτάρι. Μόλις εντοπιστεί το μέρος, και επομένως βρεθεί η ασφάλεια, το παιδί θα μπορεί να δεσμευτεί ώστε να έχει νέες εμπειρίες και να μάθει από αυτές. Θυμηθείτε να το συμπεριλάβετε επίσης στη λίστα ελέγχου του ταξιδιού σας, με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγουμε τραυματικές εμπειρίες ενώ ταξιδεύουμε με αυτοκίνητο.

Μεταβατικό αντικείμενο: πότε πρέπει να το αφαιρέσετε

Το να εμποδίσουμε το παιδί να πάρει μαζί του αυτό που του προσφέρει ψυχολογική άνεση δεν είναι λειτουργικό για την ηρεμία του. Αν οι μεγάλοι γύρω του αποδεχτούν αυτή την ανάγκη, θα καταλάβει πιο εύκολα ότι τον καλωσορίζουν και τον ακούνε ακόμα και στις δύσκολες στιγμές του. Θα είναι το παιδί αυτό που θα θέλει να το αποχωριστεί, όταν μπορεί να κυκλοφορεί στα δωμάτια με μεγαλύτερη ευκολία, αφού θα έχει αποδεχθεί και διαχειριστεί την απουσία της μητέρας.