Ο αέρας που αναπνέουμε

Jun 22 , 2021

Ο αέρας που αναπνέουμε

Για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τα μικρά μας από αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα, θα πρέπει να προσέξουμε αρκετά τον αέρα, τον οποίο αναπνέουμε ακόμη και μέσα στο σπίτι.

Εδώ θα βρείτε κάποιες συμβουλές για να εξασφαλίσετε μία πιο υγιεινή ατμόσφαιρα, τόσο στο σπίτι, όσο και στο παιδικό δωμάτιο.

Δεν είναι πολλοί αυτοί που γνωρίζουν πως, για να εξασφαλίσουμε την καλή υγεία των μικρών μας και για να τους προσφέρουμε μία καθαρή ατμόσφαιρα για να αναπνέουν, χρειάζεται να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή, όχι μόνο στην περιβαλλοντική μόλυνση και το αστικό περιβάλλον, αλλά και στον αέρα που το παιδί αναπνέει μέσα στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού. Η καθαρή ατμόσφαιρα στο σπίτι προστατεύει τα μικρά μας από αλλεργίες και άλλα αναπνευστικά προβλήματα, αλλά και μπορεί να βελτιώσει  την ποιότητα του ύπνου του και τη σχέση του με το φαγητό.

 

Προσοχή στις ρυπογόνες ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες.

 

Όταν βρισκόμαστε σε ένα κλειστό περιβάλλον, το οποίο δεν αερίζεται επαρκώς, υπάρχει συγκέντρωση διάφορων ρυπογόνων ουσιών (λεπτή σκόνη και ακαθαρσίες), αλλά και αλλεργιογόνων (γύρη, τρίχες από ζώα και ακάρεα), όπως και μικροοργανισμών (μύκητες, μούχλα, σπορίδια και βακτήρια). Όλες αυτές οι ουσίες είναι υπεύθυνες για πολλές αλλεργικές αντιδράσεις και αναπνευστικά προβλήματα, τα οποία αυξάνονται σημαντικά ανάμεσα στα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Ειδικά για τα παιδιά, των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι ακόμη εντελώς αναπτυγμένο και ώριμο, είναι πολύ σημαντικό να ελαχιστοποιήσουμε την συγκέντρωση αυτών των βλαβερών ουσιών μέσα στο σπίτι.

Πως να εξασφαλίσετε μία πιο υγιεινή ατμόσφαιρα:

Αρχικά, θα πρέπει να παρακολουθείτε τα επίπεδα υγρασίας και θερμοκρασίας στους χώρους όπου ζει το παιδί. Ένα ποσοστό υγρασίας περί του 50-55%, μας βοηθά να διατηρήσουμε μία χαμηλή συγκέντρωση σε ακάρεα στο χώρο. Εάν το παιδί υποφέρει από αλλεργίες, σας προτείνουμε να διατηρήσετε τα επίπεδα υγρασίας σε ποσοστό 35-50%. Αντίθετα, θα πρέπει να αυξήσετε την υγρασία στο χώρο, όταν το παιδί είναι κρυωμένο, Για να εξασφαλίσετε μία πιο υγιεινή ατμόσφαιρα στο σπίτι, καλό θα είναι να προσέξετε τους παρακάτω βασικούς κανόνες υγιεινής:

- αερίστε το χώρο αρκετές φορές την ημέρα

- αποφύγετε την υπερβολική θερμότητα στο χώρο

- μην εκθέτετε το παιδί στο παθητικό κάπνισμα

- αποφύγετε την επαφή με αντικείμενα ή παιχνίδια όπου θα μπορούσε να συσσωρευθεί σκόνη

- χρησιμοποιήστε εξαρχής μαξιλάρια και στρώματα με επένδυση κατά των ακάρεων, ακόμη και αν το παιδί δεν έχει εκδηλώσει κάποια αλλεργική αντίδραση.

Αυτά τα μικρά τεχνάσματα μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση των αλλεργιογόνων ουσιών και να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα στο σπίτι και στα παιδικά δωμάτια, προσφέροντας κατ'επέκταση καλύτερη υγεία στα παιδιά.