Πάντα υπό έλεγχο

Jun 22 , 2021

Πάντα υπό έλεγχο

Οι γονείς οδηγούνται από το ένστικτο της προστασίας του παιδιού τους, νιώθουν την ανάγκη να το έχουν κάθε στιγμή υπό έλεγχο, ακόμη και την ώρα του ύπνου.

Ήδη από την περίοδο της εγκυμοσύνης, ανάμεσα στη μαμά και το παιδί της ξεκινά να δημιουργείται μια συμβιωτική σχέση με αληθινή κατανόηση, που αποκτά τη μεγαλύτερη της ένταση κατά τους πρώτους μήνες ζωής του παιδιού και παίρνοντας  διάφορες μορφές, δεν θα ελαττωθεί ποτέ.

Από την πλευρά του, ο μπαμπάς, θα γνωρίσει σταδιακά το μικρό του και θα αρχίσει να το καταλαβαίνει μέσα από τη καθημερινή του φροντίδα. Σημαντικές στιγμές για τη σχέση τους, αλλά και στιγμές αμοιβαίας επικοινωνίας, θα είναι το μπάνιο, η αλλαγή και οι αγκαλιές για να βάλει για ύπνο. Είναι, λοιπόν, ακριβώς αυτή η ενστικτώδης συμπεριφορά για φροντίδα και προστασία, που προκαλεί στους γονείς μία συνεχή τάση να έχουν πάντα υπό έλεγχο το μικρό τους, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν τα πάντα και να είναι σε θέση να προβλέψουν οποιοδήποτε πιθανό πρόβλημα. 

Υπό έλεγχο ακόμη και όταν κοιμάται

Όταν περάσουν οι πρώτοι μήνες και το μικρό είναι σε θέση να κοιμηθεί μόνο του στο δωμάτιο του, οι γονείς έχουν ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη να έχουν υπό έλεγχο τον ύπνο του, τα ξυπνήματα τα κλάματα του, τα παιχνίδια του. Η ώρα του ύπνου μπορεί να προκαλέσει κάποια ανησυχία στους γονείς. Ειδικά κατά τους πρώτους μήνες, που  αντιπροσωπεύει μία μορφή πρόσκαιρου αποχωρισμού από το παιδί τους, προστρέχουν, ακόμη και στον παραμικρό θόρυβο που θα ακουστεί από το δωμάτιο, να το δουν, να το αγγίξουν και να ησυχάσουν.

Για να είναι ήσυχοι οι γονείς, υπάρχουν οπτικοακουστικά συστήματα, που ονομάζονται baby monitor, τα οποία επιτρέπουν στη μαμά και το μπαμπά να κάνουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες δίχως άγχος και έχοντας υπό έλεγχο το μικρό τους, ακριβώς σαν να ήταν συνέχεια δίπλα του.

Τι είναι τα baby monitor;

Τα baby monitor στην πιο απλή μορφή τους είναι αυτά που μεταφέρουν μόνο ήχο και συγκεκριμένα, τη φωνή του μωρού σε απόσταση. Έχουν δηλαδή παρόμοια λειτουργία με τα walkie-talkie. Χάρη σε αυτές τις συσκευές, μπορούμε να απομακρυνθούμε από το δωμάτιο του παιδιού δίχως κάποια ανησυχία, καθώς θα είμαστε σε θέση να ακούσουμε οποιοδήποτε θόρυβο από αυτό.

Μία πιο εξελιγμένη μορφή των baby monitor είναι αυτά που μπορούν να μεταδώσουν εκτός από ήχο και εικόνα βίντεο. Τα συγκεκριμένα  είναι συνδεδεμένα με κάμερες από τις οποίες μπορούμε να έχουμε οπτική επαφή με το παιδί για μεγαλύτερη ασφάλεια.