Πιπίλισμα, τι παρηγοριά!

Jun 22 , 2021

Πιπίλισμα, τι παρηγοριά!

Τα πλεονεκτήματα της πιπίλας στην ανάπτυξη του μικρού και μερικές συμβουλές για να τη χρησιμοποιήσετε με το σωστό τρόπο.

Το πιπίλισμα για το παιδί είναι μια ενστικτώδης, φυσική κίνηση που προκαλεί ένα καταπραϋντικό και χαλαρωτικό συναίσθημα που κατευνάζει τις κρίσεις κλάματος.  Εκτός από τη διατροφή, η πιπίλα έχει πολλά θετικά αποτελέσματα που δικαιολογούν τη χρήση της, οι παιδίατροι προτείνουν τη χρήση πιπίλας και κατά τη διάρκεια του ύπνου καθώς είναι σε θέση να μειώσει τον κίνδυνο από το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου των νεογνών (SIDS).

Ηρεμία και γαλήνη

Το πιπίλισμα ενεργοποιεί στο παιδί την παραγωγή σεροτονίνης, η οποία είναι πολύ σημαντική για τη ρύθμιση της διάθεσης και του ύπνου και είναι επίσης ικανή να προσφέρει ηρεμία και γαλήνη. Για αυτό, πέρα από τη διατροφική του λειτουργία, το πιπίλισμα δίνει ανακούφιση στο παιδί και μπορεί να το βοηθήσει να χαλαρώσει, ίσως και πριν από τον ύπνο.

Ανάπτυξη του στόματος του παιδιού.

Σύμφωνα με την ανάλυση που διενεργήθηκε από την Επιστημονική Επιτροπή SIDO και από το Παρατηρητήριο της Chicco, η σωστή χρήση της πιπίλας, κατά τα πρώτα έτη ζωής του παιδιού, ενεργοποιεί την νευρομυϊκή δραστηριότητα, συμβάλλει θετικά στη σωστή ανάπτυξη των μυών του προσώπου, της γλώσσας και κατ’ επέκταση, του στοματογναθικού συστήματος και ολόκληρου του στόματος. Είναι λοιπόν σημαντικό να επιλέξετε μία πιπίλα με ορθοδοντική θηλή, η οποία θα μπορεί να προσαρμοστεί τέλεια στο στόμα του μικρού και να εξασφαλίσει σωστή θέση της γλώσσας. Είναι ακριβώς αυτή η σωστή πίεση της γλώσσας στον ουρανίσκο και κυρίως στα πλάγια μέρη, η οποία συμβάλλει στη σωστή διαμόρφωση του στόματος, δημιουργεί επαρκή χώρο ώστε τα δοντάκια να μπορέσουν να αναπτυχθούν σωστά.

Πιπίλα, πότε και για πόσο καιρό

Η πιπίλα η οποία προτείνεται κατά την έναρξη της γαλουχίας, μπορεί να είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος, ο οποίος θα συνοδεύσει το παιδί τους πρώτους μήνες της ζωής του. Ξεκινώντας όμως γύρω στους 24 μήνες θα πρέπει να λειτουργήσετε αποτρεπτικά ώστε να το οδηγήσετε σταδιακά να την αποχωριστεί. Το υπουργείο Υγείας, συγκεκριμένα προτείνει τη διακοπή της χρήσης της πιπίλας όταν το παιδί είναι γύρω στους 36 μήνες. Είναι σημαντικό να τη χρησιμοποιείτε πάντα με το σωστό τρόπο, αποφεύγοντας για παράδειγμα να την βυθίζετε σε γλυκαντικές ουσίες που θα μπορούσαν να ευνοήσουν την εμφάνιση της τερηδόνας και να τη δίνετε στο παιδί κάθε φορά που ξεκινά να κλαίει. Δεν πρέπει στην ουσία να ξεχνάμε, πως το κλάμα είναι ο δικός του τρόπος επικοινωνίας και το να το κάνετε να σωπάσει με την πιπίλα ισούται με το να μην το ακούτε.