Feb 10 , 2023
Πόσο ύπνο χρειάζεται ένα παιδί;
Μάθετε πόσο ύπνο χρειάζεται ένα νεογέννητο και γιατί η ξεκούραση είναι απαραίτητη.
ΠΟΣΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΕΝΑ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟ ΜΩΡΟ
Όλα τα θηλαστικά, από το λαγουδάκι μέχρι το άλογο μέχρι ένα ανθρωπάκι, πρέπει να κοιμούνται. Στα θηλαστικά, οι σωστές ώρες ύπνου είναι καθορισμένες με την εναλλαγή φωτός και σκότους. Τις πρώτες εβδομάδες της ζωής, το νεογέννητο δεν έχει ακόμη την αίσθηση της ημέρας και της νύχτας και θα χρειαστούν μερικοί μήνες για να συμβεί αυτό.
Δείτε πόσο ύπνο χρειάζεται ένα παιδί:
- Τον πρώτο μήνα της ζωής ένα νεογέννητο κοιμάται από 16 έως 18 ώρες την ημέρα και ο διαδοχικός ύπνος του διαρκεί 3-4 ώρες πριν ξυπνήσει.
- Ξεκινώντας από τον 2-3ο μήνα της ζωής του, το νεογέννητο τείνει να αυξάνει τις ώρες νυχτερινού ύπνου έως και 5-6 συνεχόμενες ώρες και να περιορίζει τα νυχτερινά ξυπνήματα λόγω πείνας.
- Σταδιακά, ξεκινώντας από τους 6 μήνες, το μωρό θα έχει την τάση να ξεκουράζεται περισσότερες ώρες τη νύχτα.
- Στην ηλικία των 1-2 ετών, το παιδί πρέπει να κοιμάται μεταξύ 14 και 11 ωρών κατανεμημένες μεταξύ νύχτας και ημέρας.
- Στην προσχολική ηλικία μεταξύ 12 και 10 ωρών, έως 3-4 ετών καλό είναι να διατηρήσετε τη συνήθεια του μεσημεριανού ύπνου.
- Όχι λιγότερο από 10-9 ώρες μεταξύ 6 και 13 ετών.
ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΟΥΜΕ
Ο εγκέφαλος είναι το πιο περίπλοκο όργανο του σώματός μας, λειτουργεί πιο σκληρά από όλα τα άλλα όργανα και αναπόφευκτα παράγει πολύ περισσότερες χημικές ουσίες από όλα τα άλλα όργανα. Η συσσώρευση αυτών των ουσιών και η λήψη πολυάριθμων ερεθισμάτων δημιουργούν μια σταδιακή και προοδευτική ανάγκη ανάπαυσης. Ο εγκέφαλος για να επιστρέψει σε πλήρη απόδοση χρειάζεται ύπνο. Ο ύπνος είναι επομένως βασική ανάγκη για την επιβίωση και την ευημερία μας, εξίσου σημαντικός με το φαγητό και το νερό.
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΕΝΩ ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ
Κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης, ο εγκέφαλος κάθε άλλο παρά ηρεμεί. Όταν κοιμόμαστε, ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, που χρησιμοποιούνται για την εγρήγορση και τη συνείδηση, «σβήνουν» δημιουργώντας ένα φράγμα ανάμεσα σε εμάς και τα εξωτερικά ερεθίσματα. Ταυτόχρονα, οι νευρώνες άλλων περιοχών του εγκεφάλου ανάβουν και αρχίζουν να λειτουργούν: η δουλειά τους συνίσταται στην εξάλειψη των αποβλήτων και των τοξικών ουσιών που παράγονται κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης και στην επιλογή των σημαντικών πληροφοριών, των πληροφοριών που ο εγκέφαλος θεωρεί ως «πιο χρησιμοποιημένες». (φάση REM) ενώ οι αδύναμες, «λιγότερο χρησιμοποιημένες» (φάση μη REM) εξαλείφονται. Αυτή η εργασία μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο τη νύχτα, γιατί κατά τη διάρκεια της ημέρας ο εγκέφαλος ασχολείται με πολλές άλλες δραστηριότητες.
ΓΙΑΤΙ Η ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Εάν το μωρό έχει κοιμηθεί για το σωστό χρονικό διάστημα, ο εγκέφαλός του θα έχει υποβληθεί σε πλήρη καθαρισμό, κάτι που είναι απαραίτητο για να είναι σε καλή διάθεση, συγκεντρωμένο και ικανό να αντιμετωπίσει τις δραστηριότητες της ημέρας. Επιπλέον, ο σωστός ύπνος στο παιδί εγγυάται την ανάπτυξη των διαδικασιών κατασκευής μάθησης και μνήμης, πολύτιμες και θεμελιώδεις λειτουργίες για την ανάπτυξη. Όταν το μικρό ανοίξει τα μάτια του το πρωί, θα έχει καλή διάθεση, θα έχει περιέργεια να αντιμετωπίσει τη μέρα και να ανακαλύψει πολλά νέα πράγματα, θα μπορεί να συγκεντρωθεί στις δραστηριότητες που συνήθως κάνει και θα μπορεί να σχετίζεται με τους γονείς του, με τους παιδαγωγούς και με τους συνομηλίκους τους.