Προς την αυτονομία: από το μπιμπερό στο ποτήρι.

Jun 22 , 2021

Προς την αυτονομία: από το μπιμπερό στο ποτήρι.

Το πέρασμα από το μπιμπερό στο ποτήρι είναι για κάθε παιδί, ένα σημαντικό βήμα προς την κατάκτηση μίας νέας αυτονομίας. Μερικές συμβουλές για να το βοηθήσετε να πιει από το ποτήρι.

Μεγαλώνοντας το παιδί, ενισχύει τις ικανότητες του σχετικά με τη διατροφή περνώντας, μέσω μίας σταδιακής διαδικασίας, από το τυπικό πιπίλισμα της γαλουχίας, στην ικανότητα να πίνει και να καταπίνει. Σας προτείνουμε κάποιες συμβουλές, για να οδηγήσετε το παιδί να χρησιμοποιήσει το εξελικτικό ποτήρι, κάνοντάς το να κατακτήσει, γουλιά-γουλιά, μία νέα σημαντική αυτονομία.

Πότε να ξεκινήσει να πίνει από το ποτήρι

Και στην περίπτωση της μετάβασης από το μπιμπερό στο ποτήρι ισχύει ο καθολικός κανόνας, κάθε παιδί έχει τους δικούς του ρυθμούς! Πρέπει να αποφύγετε τους περιορισμούς, να το ζορίσετε και να συγκρουστείτε μαζί του. Θα είναι το παιδί αυτό που θα σας κάνει να καταλάβετε πως είναι έτοιμο να εγκαταλείψει το μπιμπερό και να αρχίσει να πίνει όπως οι μεγάλοι. Σε γενικές γραμμές, οι πρώτες αλλαγές αρχίζουν να συμβαίνουν γύρω στους 6 μήνες και αυτό γιατί παράλληλα συμβαίνουν και κάποιες ανατομικές αλλαγές, όπως η κάθοδος του λάρυγγα και η εμφάνιση των πρώτων δοντιών αλλά και κάποιες νευρολογικές αλλαγές που έχουν να κάνουν με την κίνηση του κεφαλιού, της κάτω γνάθου, των χειλιών και της γλώσσας.

Οι σωστές κινήσεις για να πιει με το ποτήρι

Για να μάθει το παιδί να πίνει με το ποτήρι, πρέπει να καταφέρει να κάνει κάποιες νέες κινήσεις. Για τις πρώτες προσπάθειες του είναι σημαντικό να ξεκινήσετε με μικρές ποσότητες υγρού, τις οποίες θα αυξήσετε σταδιακά. Για να μπορέσετε να καταλάβετε εάν το παιδί έχει μάθει να χρησιμοποιεί σωστά το ποτήρι μπορείτε να το παρατηρήσετε καθώς πίνει, δίνοντας προσοχή στα παρακάτω:

- το κάτω χείλος του εφάπτεται και κινείται προς τα έξω, ακουμπώντας το φλιτζάνι ή το ποτήρι με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρεί μία σταθερή επαφή.

- η γλώσσα του παραμένει μέσα στη στοματική κοιλότητα και δεν βγαίνει προς τα έξω, όπως συμβαίνει στο ρούφηγμα.

- δίνει κλίση στο ποτήρι και εκτείνει το κεφάλι του, όχι υπερβολικά όμως, αποφεύγοντας την δίοδο του νερού στις αναπνευστικές του οδούς

- ρουφάει και καταπίνει το υγρό.

Εάν το μικρό σας καταφέρνει να κάνει με φυσικό τρόπο αυτές τις κινήσεις, μπορείτε να είστε σίγουρη πως έχει κατακτήσει άλλο ένα μεγάλο βήμα προς την αυτονομία.

Κάθε ηλικία έχει το κύπελλο της

Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε τα σωστά εξελικτικά ποτήρια για το παιδί σας. Πρέπει να είναι ειδικά μελετημένα για να το ενθαρρύνουν και να το οδηγήσουν, με απλό και φυσικό τρόπο, στην επόμενη φάση της ανάπτυξης του μέχρι να  μάθει να πίνει μόνο του με το ποτήρι. Είναι σημαντικό τα ποτήρια που θα επιλέξετε να έχουν στόμια που αλλάζουν αλλά και αφαιρούμενη βαλβίδα αποφυγής διαρροών, έτσι ώστε να μπορείτε να τα προσαρμόζετε σε κάθε φάση ανάπτυξης του παιδιού, δίχως να κάνετε το μικρό σας να νοσταλγήσει το πιστό του μπιμπερό. Τα στόμια που αλλάζουν είναι ειδικά μελετημένα για να βοηθούν  το παιδί να τοποθετεί σωστά τα χείλη του, ακολουθώντας την ανάπτυξη του. Με την αφαιρούμενη βαλβίδα μπορείτε να εξατομικεύσετε το ποτήρι σε σχέση με τις δεξιότητες που έχει ήδη κατακτήσει το παιδί, σας επιτρέπει να αποφύγετε τυχόν ανεπιθύμητες διαρροές νερού, αλλά και όταν τη βγάλετε, να δοκιμάσετε την ελεύθερη μεν, αλλά μειωμένη ροή υγρού. Άλλα σημαντικά είναι οι εργονομικές λαβές, το βάρος του ποτηριού και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν να είναι σε σωστή ισορροπία με τις κινητικές δεξιότητες του παιδιού σε κάθε φάση της ανάπτυξης του. Χάρη στα παραπάνω, το μικρό σας θα μεταβεί από το μπιμπερό στο ποτήρι, με ηρεμία και ενθουσιασμό, κατακτώντας με ευκολία την ανεξαρτησία.