ΠΡΟΩΡΑ ΜΩΡΑ

Apr 10 , 2024

ΠΡΟΩΡΑ ΜΩΡΑ

Όταν μια γέννηση είναι πρόωρη, ποιες είναι οι αιτίες και οι κίνδυνοι.

 ΠΡΟΩΡΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ

Ο όρος πρόωρο μωρό αναφέρεται σε ένα μωρό που γεννήθηκε πριν από την 37η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.  Ούτε το μωρό ούτε η μητέρα είναι προετοιμασμένοι για πρόωρο τοκετό , είναι ένα τραυματικό γεγονός που επηρεάζει όλη την οικογένεια όχι μόνο το μωρό. Δεν είναι όλοι οι πρόωροι τοκετοί ίδιοι. Τα πρόωρα νεογνά χωρίζονται σε 3 ομάδες: εξαιρετικά πρόωρα (πριν από την 28η εβδομάδα κύησης), μέτρια πρόωρα (πριν από την 32η) και σχεδόν πλήρη (μεταξύ 34ης και 36ης). Προφανώς, κάθε επιπλέον ημέρα και εβδομάδα που περνά στην κοιλιά της μητέρας είναι βασική για την ωρίμανση του μωρού και η φροντίδα που θα χρειαστεί το νεογέννητο θα είναι διαφορετική.

 ΠΡOΩΡΗ ΓEΝΝΗΣΗ: ΠΟΙΕΣ ΕIΝΑΙ ΟΙ ΑΙΤIΕΣ;

Οι αιτίες της πρόωρης γέννησης είναι πολυάριθμες και μερικές φορές αλληλένδετες. Οι αιτίες μπορούν να ομαδοποιηθούν σε τρεις τύπους: ιατρικοί, τυχαίοι και περιβαλλοντικοί. Οι ιατρικοί λόγοι οφείλονται κυρίως σε προβλήματα της μήτρας: δυσπλασία της μήτρας, διάταση της μήτρας (ειδικά στην περίπτωση πολύδυμων κυήσεων), ανεπαρκώς κλειστός τράχηλος, αποκοπή πλακούντα και προδρομικός πλακούντας μπορεί να προκαλέσουν πρόωρο τοκετό. Επίσης, άλλες αιτίες μπορεί να είναι: λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, διαβήτης, υπέρταση κατά την εγκυμοσύνη και λιστερίωση. Όσον αφορά στα τυχαία αίτια, είναι φυσικά δύσκολο να προσδιοριστούν, αλλά είναι σαφές ότι τραύματα όπως ένα βίαιο χτύπημα στην κοιλιά, μια πτώση και μια επείγουσα χειρουργική επέμβαση μπορούν να προκαλέσουν πρόωρο τοκετό. Τέλος, υπάρχουν περιβαλλοντικοί λόγοι: πολυάριθμες μελέτες έχουν επισημάνει μια άμεση σχέση με δύσκολες καταστάσεις, όπως η ηλικία της μητέρας (πολύ μικρή ή πολύ ώριμη). Στη συνέχεια εντοπίστηκε μια σειρά κινδύνων που αυξάνουν τις περιπτώσεις παιδιών που γεννιούνται πρόωρα: εργασία έξω και στην ύπαιθρο, σκάλες, μεγάλα ταξίδια, ασυνήθιστη προσπάθεια, κουραστική εργασία, μεγάλα ταξίδια. Φυσικά, εάν συνδυαστούν πολλοί παράγοντες, ο κίνδυνος αυξάνεται.

 ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟΓΝΟ

Το μωρό που γεννήθηκε πρόωρα είναι ένα μωρό που δεν είχε τον απαραίτητο χρόνο στη μήτρα για να αναπτυχθεί πλήρως, οπότε κατά τη γέννηση ορισμένα όργανα μπορεί να μην είναι πλήρως σχηματισμένα για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν το εξωμήτριο περιβάλλον. Η πρόωρη γέννηση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο δυσλειτουργίας οργάνων, πιθανές αναπνευστικές, καρδιαγγειακές, νευρολογικές και νεφρικές παθολογίες. Όσο πιο πρόωρη είναι η γέννηση, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος. Σήμερα, ωστόσο, μπορούμε να βασιστούμε στη μεγάλη εμπειρία ειδικών νεογνολόγων, παιδιατρικών νοσηλευτών εξειδικευμένων στη νεογνολογία, στα παθολογικά τμήματα και στην άριστη εντατική φροντίδα νεογνών, οι οποίοι αφιερώνονται σε αυτές τις μικροσκοπικές ζωές για να τις φέρουν σε πλήρη ωριμότητα.

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΩΡΑ

Πρώτα απ 'όλα, όταν μιλάμε για την ωριμότητα και την ανάπτυξη ενός μωρού που γεννήθηκε πρόωρα, είναι πάντα καλό να εξετάζουμε τη διαφορά μεταξύ της σωστής ηλικίας και της χρονολογικής ηλικίας, δηλαδή της εικαζόμενης ημερομηνίας γέννησης και της πραγματικής ημερομηνίας γέννησης, επειδή είναι καθοριστική για μια ολόκληρη σειρά παραγόντων. Όσο μικρότερη είναι η ηλικία κύησης, τόσο περισσότερο υπάρχουν μορφές περιορισμού και «φροντίδας» που πρέπει να εφαρμοστούν στις μονάδες εντατικής θεραπείας νεογνών, από τις πρώτες στιγμές της ζωής του, ακριβώς για να συνοδεύσουν και να υποστηρίξουν την ανάπτυξη και να αποτρέψουν κάποιες δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν αργότερα.