Πρόοδος και ανάπτυξη του νεογνού στους 2 μήνες.

Jun 28 , 2022

Πρόοδος και ανάπτυξη του νεογνού στους 2 μήνες.

Τους πρώτους μήνες της ζωής, το νεογέννητο έρχεται σε επαφή με τη ζωή έξω από τη μήτρα της μητέρας, προσαρμόζεται στο νέο περιβάλλον και αρχίζει να αλληλεπιδρά μαζί του. Ας δούμε μαζί πώς μεγαλώνει, ποια είναι η πρόοδος του μωρού δύο μηνών και πώς να την ενισχύσουμε.

Ανάπτυξη νεογνού 2 μήνών

Δεν υπάρχουν ακριβείς κανόνες που μπορούν να ισχύουν για κάθε νεογέννητο, είναι σίγουρο ότι τους δύο πρώτους μήνες το μωρό μεγαλώνει ορατά. Σας υπενθυμίζουμε ότι, εκτός εάν υποδεικνύεται διαφορετικά από κάποιον ειδικό, δεν είναι απαραίτητο να το ζυγίζετε καθημερινά καθώς δεν έχουν όλα τα παιδιά σταθερές καμπύλες ανάπτυξης.

Εάν το μωρό θηλάζει, μπορεί να είναι απαραίτητο να το ζυγίζετε μία φορά την εβδομάδα, αλλά εάν το μωρό τρέφεται με μπιμπερό και όλα γίνονται κανονικά, το ζύγισμα δεν πρέπει να είναι απαραίτητο, αλλά οι επισκέψεις και οι προγραμματισμένοι έλεγχοι στις κλινικές ή στον παιδίατρο είναι επαρκείς. Γενικά, ένα μωρό δύο μηνών ζυγίζει περίπου μεταξύ 5 και 6 κιλών.

Το νεογέννητο μωρό κοιμάται στους δύο μήνες

Το μωρό δύο μηνών πρέπει να κοιμάται μεταξύ 15 και 16 ωρών όλη την ημέρα και ο ύπνος συνήθως διαρκεί από 3 έως 4 ώρες. Από τον δεύτερο / τρίτο μήνα της ζωής τείνει να αυξήσει τις ώρες νυχτερινού ύπνου σε 5-6. Ας θυμόμαστε ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό και έχει τις δικές του στιγμές. Σιγά-σιγά, καθώς το παιδί αρχίζει να παίρνει τους ρυθμούς του, είναι σημαντικό να αρχίσετε να καθιερώνετε μια ρουτίνα ύπνου, ιδιαίτερα όσον αφορά το βράδυ, να κάνετε χαλαρωτικές και επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες: ας θυμόμαστε ότι τα παιδιά συνηθίζουν και η διατήρηση μιας ρουτίνας βοηθά στη χαλάρωση τους και στον καθησυχασμό τους.

Πρόοδος νεογνού 2 μηνών

Κάθε παιδί έχει τους δικούς του χρόνους στην κατάκτηση λίγο νωρίτερα ή λίγο αργότερα στην επίτευξη συγκεκριμένων δεξιοτήτων. Ωστόσο, υπάρχουν στάδια ανάπτυξης και το να τα γνωρίζεις σημαίνει να ξέρεις τι να περιμένεις, γενικά, σε μια δεδομένη περίοδο:

  • Αρχίζει να χαμογελά ως απάντηση στο χαμόγελο ενός άλλου ατόμου.
  • Αντιδρά σε δυνατούς θορύβους.
  • Όταν το τοποθετείτε στο στομάχι σας, αρχίζει να σηκώνει το κεφάλι σας.
  • Αρχίζει να εκφράζεται διαφορετικά από το κλάμα.
  • Αρχίστε να ακολουθείτε αντικείμενα και φώτα και να αναπτύσσετε την ικανότητα σύγκλισης, στερέωσης και εστίασης.
  • Αρχίζει να ακολουθεί αντικείμενα και φώτα και να αναπτύσσει την ικανότητα της στερέωσης και εστίασης.

Πώς να διεγείρεται ένα μωρό δύο μηνών

  • Στους δύο μήνες το μωρό είναι ακόμα πολύ μικρό και χρειάζεται συνεχή επαφή με τη μητέρα του, αρχίζει ακόμα και να συνηθίζει σιγά σιγά, τον πατέρα του, ακόμα και την αγκαλιά άλλων ανθρώπων που συχνάζουν στο σπίτι, όπως παππούδες, θείοι ή κάποιοι φίλοι. Είναι σημαντικό να το διεγείρεται συνεχώς.
  • Μιλήστε του συχνά: πείτε του τι κάνετε όταν είστε μαζί, είτε πρόκειται για αλλαγή πάνας ή ενώ ετοιμάζετε το δείπνο.
  • Τραγουδήστε του τραγούδια, διαβάστε δυνατά.
  • Κρατήστε το στο ίδιο περιβάλλον όσο το δυνατόν περισσότερο με τη μητέρα του όταν είναι ξύπνιο.
  • Και μετά, αν ο καιρός το επιτρέπει, είναι καλή συνήθεια να τα πηγαίνετε βόλτα με το πορτ μπεμπέ ή το καροτσάκι και να περνάτε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους κάνοντας βόλτες με το παιδί.

Παιχνίδια κατάλληλα για μωρό δύο μηνών

Ένα μωρό δύο μηνών αρχίζει να αλληλεπιδρά με τον περιβάλλοντα κόσμο και να ενδιαφέρεται για θορύβους, ήχους, χρώματα. Με ποια παιχνίδια μπορείς να το τονώσεις; Με μουσικά κουτιά, ηχητικά πάνελ και καρουσέλ όταν αποκοιμιέται ή ξυπνάει για να καθησυχάσουν το μικρό και να τονώσουν την ακοή και την όραση του. Μπορείτε να ξεκινήσετε να διεγείρετε το άγγιγμα προσφέροντας στο μωρό μερικές κουδουνίστρες: το σημαντικό είναι να είναι κατάλληλα και ελαφριά ώστε, μόλις μπορέσει, το νεογέννητο να τα κρατά εύκολα στο χέρι του, ακόμα καλύτερα αν παράγουν έναν ήχο που να προσελκύει και να ενδιαφέρει το παιδί.

Δείτε τη συλλογή μας με παιχνίδια κούνιας και κουδουνίστρες για τους πρώτους μήνες του μωρού σας.