Σωματική άσκηση μετά τον τοκετό

Nov 09 , 2021

Σωματική άσκηση μετά τον τοκετό

Οδηγίες και προγραμματισμός για την άσκηση μετά τον τοκετό

 

Γεννήσατε και θέλετε να συνεχίσετε τη σωματική άσκηση για να επανέλθετε σε φόρμα και, γιατί όχι, να χάσετε μερικά κιλά που πήρατε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Εδώ παρουσιάζονται συμβουλές και χρήσιμες πληροφορίες για σωστή άσκηση με πρακτικές κάρτες άσκησης για μετά τον τοκετό και εβδομαδιαίο πρόγραμμα ανάλογα με το επίπεδο της προπόνησής σας.

 

Πότε πρέπει να ξεκινήσετε ξανά τη σωματική άσκηση μετά τον τοκετό;

 

Η πρώτη ερώτησή σας θα είναι σίγουρα πότε μπορείτε να ξεκινήσετε ξανά να ασκείστε μετά τον τοκετό. Πριν από την επιστροφή στη σωματική άσκηση μετά τον τοκετό πρέπει να επισκεφθείτε τον ιατρό σας, ώστε να αξιολογήσει το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης, αλλά και την εξοικείωσή σας με την άσκηση, δίνοντας έμφαση στη μέθοδο τοκετού σας και τις επακόλουθες φυσιολογικές αλλαγές που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Γενικά, συνιστάται η σταδιακή επανέναρξη και συμμετοχή στη σωματική άσκηση.

 

Χρήσιμες συμβουλές για τη σωματική άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

 

Κατά την περίοδο μετά τον τοκετό, πολλές από τις οδηγίες που σχετίζονται με τη κινητική δραστηριότητα κατά την εγκυμοσύνη, εξακολουθούν να ισχύουν, όπως η αποφυγή της προπόνησης μέχρι εξαντλήσεως ή εμφάνισης δύσπνοιας. Επικοινωνήστε με έναν ειδικό ιατρό ή προπονητή για να επανέλθετε ομαλά στο επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης και να εξοικειωθείτε και πάλι με τη σωματική άσκηση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη το ψυχολογικό στρες που υπάρχει κατά την περίοδο αυτή και οφείλεται στους νέους ρυθμούς με τους οποίους έρχεται αντιμέτωπη η μητέρα και που μπορεί να έχουν επιπτώσεις στη γενική της ευημερία. Υπάρχουν πολλές σημαντικές πτυχές που πρέπει να αξιολογηθούν, όπως η αλλαγή των συνηθειών, η ορμονική αλλαγή και οι αλλαγές στο σύνηθες πρόγραμμα ύπνου.

 

Ας δούμε μερικές γενικές πρακτικές συμβουλές για καλύτερες συνθήκες άσκησης μετά τον τοκετό:

 

  • Φορέστε άνετα παπούτσια γυμναστικής που προσφέρουν ισχυρή στήριξη στον αστράγαλο και την καμάρα.
  • Κάντε συχνά διαλείμματα και πίνετε άφθονα υγρά κατά τη διάρκεια της άσκησης.
  • Αποφύγετε την προπόνηση σε εξαιρετικά θερμές καιρικές συνθήκες.
  • Αποφύγετε πετρώδη ή ασταθή εδάφη κατά το τρέξιμο ή την ποδηλασία, επειδή οι αρθρώσεις κατά την εγκυμοσύνη είναι πιο «χαλαρές».
  • Μην ξεχνάτε τις ασκήσεις χαλάρωσης και διατάσεων πριν και μετά το πρόγραμμα προπόνησής σας.
  • Ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά και σύνθετους υδατάνθρακες.