Τα πλεονεκτήματα της χρήσης της πιπίλας

Jul 09 , 2024

Τα πλεονεκτήματα της χρήσης της πιπίλας

Τα πλεονεκτήματα του μη θρεπτικού πιπιλίσματος με πιπίλα.

Εάν μόλις αποκτήσατε μωρό ή πρόκειται να γίνετε μητέρα, η ευημερία του παιδιού σας είναι σίγουρα ο κύριος στόχος. Όσον αφορά στις πιπίλες, σίγουρα όλοι οι γονείς γνωρίζουν ότι αυτό το εργαλείο είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στην καθημερινή τους ζωή για να ηρεμεί και να διευκολύνει τη χαλάρωση και τον ύπνο του μωρού. Αλλά ίσως δεν γνωρίζουν όλοι και τα άλλα σημαντικά οφέλη που έχει η χρήση πιπίλας στην υγεία του παιδιού κατά την πρώτη περίοδο της ζωής του. Ας δούμε μαζί ποιά είναι αυτά.

  1. ΗΡΕΜΕΙ ΚΑΙ ΚΑΘΗΣΥΧΑΖΕΙ ΤΟ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟ

Η πιπίλα χρησιμοποιείται συνήθως από τους γονείς λόγω της μεγάλης ηρεμιστικής της δύναμης. Η εξήγηση για αυτό το αποτέλεσμα βρίσκεται στην ενεργοποίηση του κυκλώματος σεροτονίνης : οι ρυθμικές στοματικές κινήσεις, που προκαλούνται από το πιπίλισμα της πιπίλας, προωθούν την ενεργοποίηση ορισμένων σεροτονινεργικών νευρώνων (1) και τη νευρωνική απελευθέρωση σεροτονίνης (2) που συμβάλλει στην αίσθηση ευεξίας, αφαιρώντας το άγχος και την ανησυχία. Ακριβώς για το λόγο αυτό, η πιπίλα χρησιμοποιείται συχνά για να διευκολύνει τον ύπνο και τη χαλάρωση του μωρού όταν είναι απαραίτητο.

  1. ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΠΟΝΟ

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι το μη θρεπτικό πιπίλισμα, που διεγείρεται μέσω της χρήσης πιπίλας, είναι χρήσιμο για τη μείωση του πόνου κατά τη διάρκεια ήσσονος σημασίας επώδυνων συμβάντων, όπως μια εξέταση αίματος ή ο εμβολιασμός. Αυτή η πρακτική χρησιμοποιείται ιδιαίτερα με πρόωρα μωρά - μερικές φορές υποβάλλονται σε έως 120 χειρισμούς την ημέρα, όπως αιματολογικές εξετάσεις στη φτέρνα, επισκέψεις και απαραίτητη ρουτίνα - για τη μείωση του πόνου και του άγχους που προκύπτουν από την απαραίτητη ιατρική φροντίδα και τις εξετάσεις που υποβάλλονται κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην εντατική.

  1. ΑΠΟΤΡΕΠΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΙΦΝΙΔΙΟΥ ΒΡΕΦΙΚΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ

Πρόσφατες μελέτες  επιβεβαίωσαν ότι η χρήση πιπίλας κατά τη διάρκεια του ύπνου μειώνει τον κίνδυνο SIDS έως και 90%. Αν και οι μηχανισμοί δεν είναι ακόμη απολύτως σαφείς, οι πιο ευρέως αποδεκτές υποθέσεις από την επιστήμη για να εξηγήσουν αυτόν τον προστατευτικό ρόλο της πιπίλας είναι ότι συνδέεται άμεσα με τον μηχανισμό αυτοελέγχου του νεογέννητου κατά τη διάρκεια του ύπνου και με τη διατήρηση ανοιχτών των αεραγωγών. Για το λόγο αυτό, συνιστάται η χρήση πιπίλας που βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής αναπνοής εξασφαλίζοντας τους σωστούς οπισθογλωσσικούς χώρους αέρα, όπως οι πιπίλες Chicco PhysioForma. Τέλος, να θυμάστε ότι εάν το παιδί χάσει την πιπίλα ενώ κοιμάται, δεν είναι απαραίτητο να την επανατοποθετήσετε.

  1. ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΗΝ ΠΕΨΗ

Το μη θρεπτικό πιπίλισμα είναι πολύ σημαντικό για την πέψη των νεογνών επειδή διεγείρει τους ιστούς γύρω από τη βάση της γλώσσας, ενεργοποιώντας έτσι την παραγωγή ενός ενζύμου που εμπλέκεται άμεσα στην πέψη των λιπών. Επιπλέον, το μη θρεπτικό πιπίλισμα διεγείρει τις ίνες που υπάρχουν μέσα στο στόμα οι οποίες ενεργοποιούν το πνευμονογαστρικό νεύρο το οποίο είναι σημαντικό για τη ρύθμιση της γαστρεντερικής ευεξίας.

  1. ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Κατά τη διάρκεια της πράξης του μη θρεπτικού πιπίλισματος, η παρουσία της πιπίλας ψηλά στον ουρανίσκο ενεργοποιεί τις νευρικές απολήξεις του υπερώου του τριδύμου , που είναι χρήσιμο για την σωστή ανάπτυξη ευαίσθητης στοματικής κοιλότητας του μωρού. Για το λόγο αυτό συνιστάται να επιλέξετε μια ανατομικά διαμορφωμένη πιπίλα που είναι στραμμένη προς τα πάνω, στραμμένη προς τον ουρανίσκο, όπως η Chicco PhysioForma, η οποία είναι απαραίτητη όχι μόνο για αποτελεσματικό μη θρεπτικό πιπίλισμα αλλά και επειδή εκπαιδεύει τη γλώσσα να παραμένει σε φυσιολογική θέση ψηλά στον ουρανίσκο.

  1. ΔΙΕΓΕΙΡΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΙΠΙΛΙΣΜΑΤΟΣ ΣΕ ΠΡΟΩΡΑ ΒΡΕΦΗ

Στα παιδιά που γεννιούνται πρόωρα, η φυσιολογία του πιπιλίσματος δεν είναι ακόμη εντελώς ώριμη. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι σε θέση, κατά τη γέννηση, να τρέφονται ανεξάρτητα. Η πιπίλα είναι ένα θεμελιώδες εργαλείο για την τόνωση της ωρίμανσης των διαδικασιών θηλασμού και την αντιστάθμιση αυτής της προσωρινής ανεπάρκειας.

  1. ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΠΙΠΙΛΙΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΔΑΚΤΥΛΩΝ

Η χρήση πιπίλας είναι προτιμότερη από το πιπίλισμα του αντίχειρα, καθώς η τελευταία συνήθεια μπορεί όχι μόνο να γίνει πολύ πιο δύσκολο να εξαλειφθεί με την πάροδο του χρόνου καθώς μεγαλώνει το παιδί, αλλά είναι επίσης επιβλαβής για την ανάπτυξη της στοματικής κοιλότητας.