Το νεογέννητο 3 μηνών.

Jun 28 , 2022

Το νεογέννητο 3 μηνών.

Παιδική ανάπτυξη, πρόοδος και παιχνίδι

Το μωρό σας είναι ήδη 3 μηνών! Συγχαρητήρια! Τώρα ας δούμε πώς μεγαλώνει, τι πρόοδο κάνει αυτόν τον τρίτο μήνα της ζωής του, τι κάνει και τι παιχνίδια παίζει.

Βάρος και μήκος του νεογνού στους 3 μήνες

Στους 3 μήνες το μέσο βάρος ενός νεογέννητου είναι περίπου 6-7 κιλά ενώ σε μήκος έχει αυξηθεί κατά 10 εκ. περίπου σε σχέση με όταν γεννήθηκε. Αυτά τα μέτρα είναι ενδεικτικά και δεν συμπίπτουν απαραίτητα με τα πραγματικά ενώ οι τιμές λίγο υψηλότερες ή λίγο χαμηλότερες είναι απολύτως φυσιολογικές.

Ψυχοκινητική ανάπτυξη και πρόοδος

Επιτέλους, το μικρό σας αρχίζει να κοινωνικοποιείται και φτάνουν οι πρώτες μικρές αλλά μεγάλες ικανοποιήσεις: αρχίζει μάλιστα να σας χαμογελάει με στόχο να τονώσει το χαμόγελο της μαμάς και του μπαμπά. Επομένως γίνεται πιο επικοινωνιακό και συμμετοχικό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με τα μάτια του μπορεί να ακολουθήσει ένα κινούμενο αντικείμενο, έχει τα χέρια του ανοιχτά ή μισάνοιχτα και εκπέμπει ήχους και τραυλισμούς. Όταν τοποθετείται σε ύπτια θέση, είναι σε θέση να σηκώσει το κεφάλι του. Αν και η όρασή του θα ωριμάσει αργότερα, ένα μωρό 3 μηνών μπορεί να διακρίνει μια γκάμα χρωμάτων και να έλκεται κυρίως από τα κύρια (πράσινο, κόκκινο, μπλε) και η αντίληψη του βάθους και της τρισδιάστατης διάστασης των αντικειμένων βελτιώνεται όλο και περισσότερο.

Μπορεί επίσης να έχετε παρατηρήσει ότι υπάρχουν κάποιες χειρονομίες και εκφράσεις που το μωρό σας επαναλαμβάνει σε ορισμένες περιπτώσεις. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κατανοήσουμε τις ανάγκες του: για παράδειγμα, το παιδί κλωτσάει, σηκώνει τη γροθιά του ή κοκκινίζει στο πρόσωπο, μπορεί να σημαίνει ότι το ενοχλεί κάτι, η πάνα, μια στάση. Τρίβει τα μάτια του και χασμουριέται; Τότε μάλλον είναι κουρασμένο ή χρειάζεται να χαλαρώσει.

Μωρό 3 μηνών: τι κάνει

Στους 3 μήνες, το νεογέννητο αρχίζει να δείχνει ενδιαφέρον για το σώμα του και αρχίζει να αλληλεπιδρά με το περιβάλλον και τους ανθρώπους γύρω του. Για να δείξει την ικανοποίησή του, κλωτσάει και κουνάει τα χέρια του και αρχίζει να βγάζει ήχους για να ανταποκρίνεται στη φωνή της μαμάς και του μπαμπά! Ακολουθούν ορισμένες προόδοι:

  • Είναι σε θέση να κρατά το κεφάλι του πιο όρθιο.
  • Αν τοποθετηθεί στο στομάχι του μπορεί να το σηκώσει, ακόμη και να σηκώσει τους ώμους.
  • Θα μπορεί επίσης να γυρίσει οικειοθελώς το κεφάλι του για να κοιτάξει γύρω του.
  • Σηκώνει τα χέρια του, αρχίστε να πιάνει μικρά αντικείμενα και να αναπτύσσετε τον συντονισμό ματιού-χεριού.

Παιχνίδια για την τόνωση ενός μωρού 3 μηνών

Σε αυτή την περίοδο, το νεογέννητο αρχίζει να χρησιμοποιεί πολύ την όραση, την ακοή και την αφή και είναι έτοιμο να αναπτύξει τον συντονισμό ματιού-χεριού. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να τα διεγείρουμε και να τα βοηθήσουμε σε αυτές τις νέες εμπειρίες: μπορούμε να τους προσφέρουμε μικρά παιχνίδια που είναι εύκολο να τα πιάσουν και να τα κρατήσουν στα χέρια τους, όπως κουδουνίστρες ή παιχνίδια με ήχους για την τόνωση της ακοής και περιοχές κατασκευασμένες από διαφορετικά υλικά για να διευκολυνθεί η ανακάλυψη της αφής. Όπως είπαμε, τα βρέφη σε αυτή την ηλικία ελκύονται πολύ από τα ανθρώπινα πρόσωπα: μπορείτε επομένως να καθίσετε αναπαυτικά σε μια πολυθρόνα ή στον καναπέ και με το μωρό σας στην αγκαλιά σας ή ξαπλωμένο στην αγκαλιά σας, να χαμογελάτε, να βγάλετε τη γλώσσα σας έξω, να κάνετε μικρούς ήχους. Θα δείτε ότι το μικρό θα έλκεται πολύ από αυτό και θα ακολουθεί τις εκφράσεις σας.

Τέλος, για να τονώσετε τις κινητικές δεξιότητες του τριών μηνών μωρού, όταν είναι ξύπνιο και πάντα με την παρουσία σας, μπορείτε να το τοποθετήσετε στο στομάχι του σε μια μαλακή περιοχή, όπως σε ένα χαλάκι παιχνιδιού. Από αυτή τη θέση το παιδί οδηγείται στο να σηκώσει το κεφάλι του ενισχύοντας έτσι τους μύες του λαιμού και των ώμων.