Το υπερβολικό ψυχικό φορτίο των γυναικών

Jun 09 , 2022

Το υπερβολικό ψυχικό φορτίο των γυναικών

Τι είναι το ψυχικό φορτίο των γυναικών και πώς να το διαχειριστείτε;

Σε πόσες περιπτώσεις οι γυναίκες αισθάνονται καταβεβλημένες από το πλήθος των υποχρεώσεων και των ευθυνών που απαιτούνται καθημερινά ως μητέρες και εργαζόμενες; Πολύ συχνά δεν γίνεται λόγος περί αυτού και θεωρείται ταμπού γιατί η κοινωνία δεν δέχεται ότι μια γυναίκα μπορεί και να θέλει να τα παρατήσει όλα. Ας δούμε μαζί ποιο είναι το ψυχικό φορτίο των γυναικών και πώς είναι δυνατόν να το αντιμετωπίσουμε.

Τι είναι το σύνδρομο νοητικού φορτίου γυναικών;

Το ψυχικό φορτίο είναι εκείνο το φαινόμενο όπου οι γυναίκες αισθάνονται όλες τις καθημερινές ευθύνες πάνω τους. Με λίγα λόγια, τη διαχείριση της δουλειάς, της οικογένειας, του σπιτιού, αναγκάζονται να σκεφτούν και την παραμικρή λεπτομέρεια.

Ο όρος «ψυχικό φορτίο» εμφανίζεται το 1984 στο βιβλίο «η συνηθισμένη διαχείριση της ζωής των δύο»  της κοινωνιολόγου Monique Haicault, στο οποίο η συγγραφέας δεν αναφέρεται μόνο στη δέσμευση του «κάνω», αλλά στο βάρος της οργάνωσης και της ύπαρξης που μπορεί να είναι πίσω από όλα αυτά. Ιδού λοιπόν οι μητέρες που από το πρωί μέχρι το βράδυ δεν έχουν ούτε ένα λεπτό για τον εαυτό τους και που καταφέρνουν ακόμα να ανταπεξέλθουν στα απρόσμενα γεγονότα της ημέρας, σχεδιάζουν τις αθλητικές δραστηριότητες του μεγαλύτερου γιου και το πάρτι του μικρότερου, προγραμματίζοντας ταυτόχρονα τη στάση για τα ψώνια του δείπνου και το τσεκ απ στον οδοντίατρο.

Τι συμβαίνει όταν είστε πολύ κουρασμένοι

Το σίγουρο είναι ότι με τα παιδιά δεν μπορείς να τα παρατήσεις ποτέ και στο τέλος της ημέρας η κούραση είναι μεγάλη. Δεν είναι σωματική κούραση, αλλά ψυχική, γιατί πρέπει να τα χωρέσεις όλα μαζί, να τα έχεις όλα στο μυαλό σου, να μην χάσεις ούτε κομμάτι στο δρόμο και δεν μπορείς πάντα να καταλαβαίνεις ποιος είναι στο πλευρό σου. Όταν είστε κουρασμένοι, η διάθεσή σας πέφτει και μπορείτε πιο εύκολα να γλιστρήσετε σε μια στιγμή νευρικότητας που δεν είναι καλή για κανέναν στην οικογένεια.

Ποιες είναι όμως οι συνέπειες ενός υπερβολικού ψυχικού φορτίου;

  • Το άγχος κορυφώνεται με αντίκτυπο στην υγεία και στον οργανισμό.
  • Ένταση στο ζευγάρι γιατί η γυναίκα πολλές φορές νιώθει μόνη μπροστά στις ευθύνες.
  • Δυσκολία συγκέντρωσης. Αν η γυναίκα έχει πολλούς ρόλους ταυτόχρονα, όπως μητέρα, εργαζόμενη και σύντροφος, ο εγκέφαλός της βρίσκεται συνεχώς υπό πίεση.
  • Απώλεια αυτοπεποίθησης. Το να ζητάει κανείς πάντα το καλύτερο σε κάθε τομέα της ζωής του υπονομεύει την αυτοεκτίμησή του.

Πώς να ανακουφίστείτε από το ψυχικό φορτίο;

Τι μπορεί να γίνει πριν βρεθείτε σε μια αγχωτική ψυχική κατάσταση; Η λύση ειναι το να μοιράζεσαι: να μοιράζεσαι και να εκχωρείς δεσμεύσεις, ανησυχίες και σκέψεις, γιατί η ευελιξία είναι αυτή που βοηθά στην ανακούφιση. Το φορτίο πρέπει να κατανεμηθεί σε πολλά μέρη, χωρίς τον φόβο να χάθει ο έλεγχος ή η αυτοεκτίμηση. Δεν είναι δυνατόν να κυβερνήσουμε τα πάντα, πρέπει να αποδεχτούμε ότι οι γύρω μας κάνουν το καθήκον τους και το εκτελούν διαφορετικά από εμάς, χωρίς να βιαστούμε να εκτελέσουμε εμείς τα καθήκοντά τους αντί για αυτούς, γιατί όλα πρέπει να γίνονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο.

Είναι επίσης απαραίτητο να μειώσουμε τις προσδοκίες από τον εαυτό μας και τους άλλους, επειδή η τελειότητα δεν συμβαδίζει πάντα με το καλό: για παράδειγμα, αυτό του να έχουμε ένα τέλειο σπίτι και να είναι όλα σε τάξη. Η επιθυμία για τελειότητα κινδυνεύει να περιορίσει και να στερήσει από όλους την ευχαρίστηση να κάνουν πράγματα. Ίσως το κλειδί είναι να ξαναβρείτε την ευχαρίστηση να τηρείτε τις δεσμεύσεις της ημέρας γνωρίζοντας ότι μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια, να την αναθέσετε, να χαρείτε για ό,τι έχετε καταφέρει, χωρίς να ασχολείστε με αυτά που λείπουν, αφήνοντας επίσης λίγο χώρο για τον εαυτό σας ώστε να είστε ευτυχισμένες.