Από Δύο σε Τρεις: Πώς να λειτουργείτε ως Ανεξάρτητα Άτομα, Γονείς και Ζευγάρι

Nov 09 , 2021

Από Δύο σε Τρεις: Πώς να λειτουργείτε ως Ανεξάρτητα Άτομα, Γονείς και Ζευγάρι

Το να γίνεται κάποιος γονέας: Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης αυτής της αλλαγής;

 

Όταν έρχεται ένα μωρό, η ζωή του ζευγαριού αναπόφευκτα αλλάζει, η προσοχή της μητέρας επικεντρώνεται στη φροντίδα του παιδιού και ο πατέρας μπορεί να νιώθει παραμελημένος, αλλά το ίδιο μπορεί να συμβεί και αντίστροφα, οι πατέρες να ασχολούνται τόσο πολύ με τα παιδιά σε βαθμό που να παραμελούν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σύντροφός τους. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να ζήσετε αυτήν την περίοδο μεγάλης αλλαγής ως ζευγάρι και οικογένεια και όχι ως απομονωμένα άτομα; Σε περίπτωση μεγάλης κρίσης, σας συνιστούμε να επισκεφτείτε έναν ειδικό, αλλά μερικές βασικές συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε καλύτερα τις προκλήσεις που έρχονται.

 

Αφιερώστε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας και ως ζευγάρι

Μπορεί να γίνατε γονείς, αλλά παραμένετε ανεξάρτητα άτομα και ζευγάρι. Μπορεί να σας φαίνεται αδιανόητο ή ακόμη και «λάθος» να ανυπομονείτε να έχετε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας μακριά από το μωρό, αλλά δεν είναι. Η διατήρηση της ισορροπίας που έχετε επιτύχει ως ζευγάρι και ο χρόνος που αφιερώνετε για τον εαυτό σας δεν θα κλέψει χρόνο από το παιδί σας με κανέναν τρόπο. Στην πραγματικότητα, θα του προσφέρει γονείς πιο ενωμένους και ίσως ακόμη πιο ήρεμους. Το ίδιο ισχύει όταν πρόκειται για τις προσωπικές σας στιγμές και τη σεξουαλικότητα. Δώστε στον εαυτό σας χρόνο για να ανακαλύψετε ξανά αυτή την πλευρά των πραγμάτων μαζί, προσφέροντας χρόνο ο ένας στον άλλον. 

 

Ζητήσετε βοήθεια

Δεν είμαστε γυναίκες-θαύματα ούτε υπεράνθρωποι, είμαστε άνθρωποι, κάτι που αξίζει ιδιαίτερα να θυμόμαστε όταν γινόμαστε γονείς. Όταν η πίεση και οι ανησυχίες αυξάνονται και οι μέρες μας θολώνουν από το άγχος, ήρθε η ώρα να ζητήσουμε βοήθεια. Μην το σκέφτεστε ως ένδειξη αδυναμίας, αλλά ως δύναμη, «συνειδητοποιώ ότι δεν μπορώ να κάνω τα πάντα και είμαι πρόθυμη να ζητήσω βοήθεια». Ακόμη και λίγες μόνο ώρες κάθε μέρα θα μας δώσουν την ευκαιρία να φορτίσουμε τις μπαταρίες μας. Μπορούμε να ζητήσουμε από έναν φίλο ή συγγενή να βοηθήσει, πιθανότατα θα αρπάξει την ευκαιρία! Η συναισθηματική και ουσιαστική υποστήριξη είναι επίσης πολύ σημαντική τόσο για το άτομο όσο και την ευημερία του ζευγαριού: η υποστήριξη των φίλων και της οικογένειας παρέχει μία ασπίδα ασφαλείας ενάντια στην κλιμάκωση των αγχωτικών στιγμών που υπονομεύουν τη σταθερότητά ως ζευγάρι. Να θυμάστε πάντα ότι οι συγκρούσεις που θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί νωρίτερα μπορούν να ξεπεραστούν και σήμερα, ίσως με λίγη επιπλέον βοήθεια από έξω.

 

Μην προσπαθείτε για την τελειότητα, δεν υπάρχουν τέλειοι γονείς

Ο ρόλος του γονέα δεν έρχεται με ένα εγχειρίδιο, αν και υπάρχουν αμέτρητα βιβλία που μπορούν να προσφέρουν κάποια βοήθεια. Ωστόσο, το ένστικτό μας είναι συχνά ένα από τα καλύτερα εργαλεία που έχουμε. Το να φοβόμαστε να κάνουμε λάθη και να ανησυχούμε όταν δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι χρειάζεται το παιδί μας, μας κάνει καλούς γονείς . Όταν το παιδί μας κλαίει, δεν υπάρχει περίπτωση να ξέρουμε τι χρειάζεται αμέσως. Πεινάει; Έχει κολικούς; Είναι κουρασμένο; Θα το καταλάβετε νωρίτερα από όσο νομίζετε και η επικοινωνία ανάμεσα σε εσάς και το παιδί σας θα γίνεται ολοένα και πιο εύκολη. Η επικοινωνία παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στο ζευγάρι. Με το μωρό τριγύρω σας, η επικοινωνία θα πρέπει να αυξάνεται παρά να μειώνεται. Μοιραστείτε τις αμφιβολίες και τις αβεβαιότητές σας με τον σύντροφό σας. Η γέννηση ενός παιδιού μπορεί να αποκαλύψει τις κρυφές σας δυνάμεις ως ζευγάρι και ταυτόχρονα να χρησιμεύσει ως ευκαιρία να εξελιχτείτε μαζί.

 

Συγχωρήστε ο ένας τον άλλον

Ο φόβος είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό συναίσθημα όταν βιώνουμε μεγάλες αλλαγές. Πρόκειται για μια νέα φάση, πειραματιζόμαστε και είναι η πρώτη μας φορά, οπότε είναι φυσιολογικό να ανησυχούμε. Ταυτόχρονα, πρέπει να κρατήσουμε τους φόβους μας να μην μεγαλώνουν σε σημείο που να μας παραλύουν. Η ζωή έχει πολλές προκλήσεις και αυτή είναι μία από αυτές. Αντιμετωπίσαμε επιτυχώς δυσκολίες στο παρελθόν, γιατί αυτό να είναι διαφορετικό; Ας πιστέψουμε στον εαυτό μας.