Αφιερώστε χρόνο στο ζευγάρι: πώς να το κάνετε;

Jul 04 , 2022

Αφιερώστε χρόνο στο ζευγάρι: πώς να το κάνετε;

Πρακτικές συμβουλές για να συμφιλιωθείτε με το να είστε γονείς παραμένοντας όμως και ζευγάρι.

Πόσες φορές έχουμε διαβάσει ότι τους πρώτους μήνες μετά τη γέννηση ενός παιδιού πρέπει να προσαρμοστούμε στις αλλαγές γιατί από δύο γίνεσαι τρεις ή τέσσερις; πόσες φορές μας έχουν πει να μην ξεχνάμε ότι είμαστε και εμείς ζευγάρι και όχι μόνο γονείς. Γνωρίζουμε αυτές τις συμβουλές, αλλά η εφαρμογή τους στην πράξη δεν είναι εύκολη, επομένως εδώ είναι μερικές συμβουλές που μπορεί να είναι χρήσιμες για να μάθετε να αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας και στον σύντροφό σας.

Δώστε χρόνο στον εαυτό σας και λάβετε βοήθεια από άτομα που εμπιστεύεστε

Πρώτα απ 'όλα, να θυμάστε ότι είναι απαραίτητο να δώσετε στον εαυτό σας χρόνο για να αποδεχτεί τη νέα κατάσταση, είναι πιθανό τότε ο ένας από τους δύο γονείς να μην είναι ακόμη έτοιμος να απομακρυνθεί, έστω και για λίγες ώρες από το παιδί. Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την πολύτιμη βοήθεια των παππούδων, των συγγενών ή των μπέιμπι σίτερ, με το να είναι άνθρωποι που εμπιστευόμαστε, ώστε να μην κινδυνεύουμε να βρεθούμε σε ένα εστιατόριο ή σε ένα ταξίδι και να θέλουμε απλώς να γυρίσουμε σπίτι.

Επιλέξτε την πιο κατάλληλη στιγμή μαζί

Το δεύτερο είναι το μοίρασμα: πρέπει να αντιμετωπίσουμε την αλλαγή μαζί γιατί μαζί γινόμαστε γονείς. Αποφύγετε να νιώθετε ανταγωνισμό αλλά να βρείτε μια κοινή γραμμή, για παράδειγμα να αποφασίσετε να βγείτε μαζί έχοντας αφήσει το μωρό στο σπίτι. Συνήθως είναι πιο εύκολο αν η έξοδος είναι για μια δέσμευση που δεν μπορεί να αναβληθεί (η αίσθηση του καθήκοντος κυριαρχεί), αλλά αν είναι για δείπνο δεν μπορεί παρά να είναι μια όμορφη έξοδος. Εάν η απόφαση είναι κοινή, είναι πιο εύκολο να την πραγματοποιήσετε. Εκμεταλλευόμαστε μια επέτειο ή γενέθλια στην αρχή και μετά βγαίνουμε έξω ακόμα και τις συνηθισμένες μέρες βιώνοντας τη χαρά του να είμαστε μαζί.

Αφιερώνουμε χρόνο για να κάνουμε κάτι που μας αρέσει

Το να ενθαρρύνετε και να υποστηρίζετε ο ένας τον άλλον είναι η τρίτη συμβουλή, ώστε ο καθένας να βρει λίγο χρόνο για να αφιερώσει στον εαυτό του. Είτε πρόκειται για το κομμωτήριο είτε για το γήπεδο ποδοσφαίρου, γνωρίζουμε ότι οι στιγμές αναψυχής σας επιτρέπουν να επιστρέψετε στην οικογένεια με ανανεωμένο ενθουσιασμό και ενέργεια και μεγαλύτερη επιθυμία να βρείτε ο ένας τον άλλον ως ζευγάρι, ώστε να μην χάσετε τη σωματική εγγύτητα και τις αγκαλιές.

Η σημασία του να αφήνουμε χώρο για διάλογο

Τέλος, ο διάλογος δεν μπορεί να λείπει γιατί η καλή επικοινωνία ξεκαθαρίζει τις παρεξηγήσεις, σας επιτρέπει να μοιραστείτε συναισθήματα ή ανησυχίες που, αν δεν ειπωθούν, μπορούν να γίνουν βάρος στην καρδιά. Μερικές φορές μια κακοτοπιά μπορεί να μετατραπεί σε έναν άχρηστο καυγά που αφαιρεί ενέργεια και μειώνει τη διάθεση.

Η θεμελιώδης ανάγκη κάθε παιδιού είναι να έχει ειρηνικούς γονείς και, όπως είπε ήδη ο Winnicott στις αρχές του 1900, όχι τέλειους, αλλά αρκετά καλούς, μόνο έτσι θα είναι και αυτά ήρεμα.