Γυναίκα και Μητέρα: Δύο ρόλοι που μπορούν να λειτουργήσουν μαζί

Nov 09 , 2021

Γυναίκα και Μητέρα: Δύο ρόλοι που μπορούν να λειτουργήσουν μαζί

Πρακτικές συμβουλές πώς να είσαι μητέρα και γυναίκα

 

Πώς συμβιβάζουμε τους ρόλους μας ως γυναίκες και μητέρες; Πόσο χρόνο μπορεί να αφιερώσει μια μητέρα για να είναι παράλληλα και γυναίκα; Το να είσαι μητέρα είναι όμορφο, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε και γυναίκες.

 

Να είσαι γυναίκα και όχι μόνο μητέρα

Όταν γινόμαστε μητέρες δεν σημαίνει ότι πρέπει να χάνουμε όλα όσα κάναμε πριν. Η γέννηση ενός παιδιού σίγουρα φέρνει μερικές σημαντικές αλλαγές, ειδικά τους πρώτους μήνες, αλλά πρέπει να βρούμε την ισορροπία μας και να ανακαλύψουμε ξανά ποιες είμαστε. Μια παλιά αφρικανική παροιμία λέει, "χρειάζεται ένα ολόκληρο χωριό για να μεγαλώσει ένα παιδί", το οποίο μας δίνει μια ιδέα για το πόσο χρόνο, ενέργεια και θάρρος χρειάζεται για να μεγαλώσει ένα παιδί σήμερα και πόσο συχνά οι ευθύνες και οι θυσίες τείνουν να πέφτουν πάνω στη μητέρα. Κάθε μητέρα πρέπει να μάθει πώς να αφιερώνει χρόνο στον εαυτό της, σύμφωνα με τον τρόπο ζωής της. Χρειάζεται χρόνο για σπορ, ψώνια, κομμωτήριο και μια βραδινή έξοδο με τις φίλες της.

 

Μητέρες και δουλειά

Οι μητέρες σήμερα είναι απομονωμένες. Βυθίζονται σε μια θάλασσα ενοχών:

- Γιατί δεν επιστρέφεις στη δουλειά;

- Γιατί δεν σταματάς τη δουλειά;

- Γιατί δεν τον πας σε παιδικό σταθμό;

- Γιατί θέλεις να τον πας σε παιδικό σταθμό;

- Γιατί τον μεγαλώνουν οι παππούδες του;

- Γιατί δεν τον μεγαλώνουν οι παππούδες του;

Ο κατάλογος μπορεί να συνεχίζεται και να συνεχίζεται. Πολύ συχνά, οι γυναίκες βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι: πρέπει να είμαι μητέρα ή γυναίκα καριέρας; Παραδόξως, οι γυναίκες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους επειδή η συμφιλίωση της εργασίας με τις ανάγκες ανατροφής ενός παιδιού αποδεικνύεται πολύ δύσκολη ακόμη και σήμερα.

Υπάρχει ανάγκη για αποφάσεις που θα βοηθήσουν τις γυναίκες να γίνουν μητέρες ενώ θα συνεχίσουν να εργάζονται και να καλλιεργούν τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα: αθλήματα, τρέξιμο, μαθήματα κολύμβησης ή καφέ με φίλους. Ας αναλάβουμε λοιπόν δράση και ας απαλλαγούμε από το ένοχο αίσθημα «το να μην είμαστε αρκετά μητέρες», γιατί έχουμε και άλλα ενδιαφέροντα.

 

Πρακτικές συμβουλές για να είσαι μητέρα και γυναίκα

Δεν υπάρχει αμφιβολία: η μητρότητα αλλάζει τη γυναίκα, αλλά σίγουρα προς το καλύτερο. Ας μάθουμε περισσότερα ώστε να γίνουμε πιο ευαίσθητοι σε αυτές τις αλλαγές.

Όταν γίνουμε μητέρες, ξαφνικά δεν είναι πια «εγώ», αλλά  «εγώ + το μωρό μου». Τι μπορούμε να κάνουμε για να είμαστε μητέρες χωρίς να σταματήσουμε να είμαστε γυναίκες;

  • Ας είμαστε ευθείς και να ζητάμε βοήθεια από τον μπαμπά, μοιράζοντας την ευθύνη της ανατροφής των παιδιών.
  • Ας προγραμματίζουμε εκ των προτέρων, αναζητώντας ένα μέρος ή άτομο που να μπορεί να φροντίσει το μωρό μας όταν αποφασίσουμε να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για τον εαυτό μας, είτε πρόκειται για εργασία είτε για άλλες δραστηριότητες.
  • Ας έρθουμε σε επαφή με τις μητέρες της γειτονιάς μας, για να δημιουργήσουμε ένα επίσημο και ένα ανεπίσημο δίκτυο υποστήριξης.
  • Ας φροντίσουμε το σώμα και το μυαλό μας. Η προσωπική φροντίδα είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της μητέρας: προσπαθήστε να αφιερώσετε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας, για να φροντίσετε τη σωματική και ψυχική σας ευεξία.
Ας επικεντρωθούμε στο παρόν και μην ξεχνάμε ότι, παρόλο που είμαστε πλέον μητέρες, πρέπει να παραμείνουμε πιστές στις προτεραιότητες και την ταυτότητά μας. Κάθε μητέρα είναι γυναίκα και κάθε γυναίκα είναι ένα ξεχωριστό άτομο.