Θηλασμός και σχέση μητέρας-μωρού

Jun 22 , 2021

Θηλασμός και σχέση μητέρας-μωρού

Γάλα και αγκαλιά: γιατί η αγάπη είναι εξίσου σημαντική όσο το φαγητό για την ανάπτυξη του μωρού

Ο θηλασμός είναι κάτι παραπάνω από ένα μέσο ικανοποίησης μιας ενστικτώδους ανάγκης του μωρού. Αντιπροσωπεύει μια πολύτιμη στιγμή κατά την οποία η μητέρα και το μωρό επικοινωνούν μεταξύ τους και γνωρίζονται καλύτερα. Εδώ θα βρείτε συμβουλές για το πώς να επωφεληθείτε πλήρως από το θηλασμό.

Εκτός από την παροχή της βέλτιστης πιθανής τροφής, ο θηλασμός ενισχύει φυσικά το βαθύ δεσμό που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μεταξύ της μητέρας και του μωρού.

Αυτές τις πολύτιμες στιγμές, το μωρό σας δέχεται αγάπη και το αίσθημα της ασφάλειας, δύο ουσιαστικά συναισθήματα για την ψυχο-σωματική του ανάπτυξη. Επιπλέον, ο θηλασμός διευκολύνει τη δημιουργία αισθήματος αρμονίας, παρέχοντας τροφή αλλά και στοργή. Εδώ θα βρείτε συμβουλές για το πώς να επωφεληθείτε πλήρως από το θηλασμό.

1. Σιγουρευτείτε ότι διαθέτετε μια στιγμή ηρεμίας και αφοσίωσης για το τάισμα

Η στιγμή του θηλασμού του μωρού σας θα πρέπει να είναι γαλήνια και ήρεμη, μιμούμενη το φυσικό ρυθμό του μωρού, επιτρέποντας και στους δυο σας να απολαύσετε κάθε αίσθημα που κρύβεται σε αυτή τη μαγική επαφή.

Αν είναι δυνατόν, αποφύγετε κάθε χαοτικό περιβάλλον και κάθε αναστάτωση.

2. Διαλέξτε ένα άνετο και ήσυχο μέρος

Κυρίως κατά τις πρώτες εβδομάδες - την ευαίσθητη περίοδο κατά την οποία μόλις εξοικειώνεστε με αυτή τη νέα εμπειρία, η οποία θα γίνεται όλο και πιο φυσική μέρα με τη μέρα - είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα άνετο και ήσυχο μέρος για να θηλάσετε το μικρό σας.

3. Βρείτε μια άνετη στάση σώματος                                                                   

Για να διασφαλίσετε την ηρεμία και γαλήνη του θηλασμού, είναι σημαντικό να βρείτε μια άνετη στάση, διατηρήστε την πλάτη και τους ώμους σας χαλαρούς ώστε να μπορείτε να κρατάτε το μωρό σας χωρίς να κουραστείτε.

Τα μωρά χρειάζονται τις ιδανικές συνθήκες για ένα ήρεμο και γαλήνιο γεύμα, ειδικά επειδή το σωστό γάντζωμα από το στήθος είναι το πρώτο βήμα για τον σωστό θηλασμό. Για αυτό το λόγο, η μητέρα πρέπει να κρατά το μωρό στο σωστό ύψος προσέχοντας το στήθος. Το σώμα του μωρού πρέπει να είναι ξαπλωμένο σωστά και με την κοιλιά του κολλημένη πάνω στην κοιλιά της.

4. Χρησιμοποιείστε ένα μαξιλάρι για βοήθεια

Για να διασφαλιστεί η άνετη στάση τόσο για την μητέρα όσο και για το μωρό κατά τη διάρκεια του θηλασμού, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικά μαξιλάρια θηλασμού, σχεδιασμένα  να βοηθούν τη μητέρα να διατηρεί μια καλή στάση σώματος και να μειώνουν τη μυϊκή ένταση στα χέρια, τους ώμους και το λαιμό. Αυτά τα μαξιλάρια παρέχουν στα μωρά την κατάλληλη στήριξη βοηθώντας τα να πιάσουν σωστά τη θηλή και αποτρέποντας κάποιο απότομο τράβηγμα του στήθους.