Κάνω όπως εσύ!

Jun 22 , 2021

Κάνω όπως εσύ!

Τα παιδιά λατρεύουν να μιμούνται τις καθημερινές δραστηριότητες της μαμάς και του μπαμπά και βάζουν τα δυνατά τους για να το καταφέρουν.

Για ένα παιδί το παιχνίδι δεν είναι μόνο διασκέδαση, είναι μία βασική δραστηριότητα, μέσω της οποίας μπορεί να μάθει τον εαυτό του και το περιβάλλον που ζει, αρχίζοντας από τις πρώτες εξερευνήσεις των αντικειμένων μέχρι την πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας.

Η σημασία του να δίνετε το καλό παράδειγμα.

Η δημιουργία της πραγματικότητας, περνά και μέσω της μίμησης. Να γιατί το παιδί, περνώντας στο δεύτερο χρόνο της ζωής του, ξεκινά να αναπαράγει τις καταστάσεις με τις οποίες έρχεται σε επαφή καθημερινά, ερμηνεύει, χρησιμοποιώντας τη φαντασία, το οικογενειακό περιβάλλον, λατρεύει να ασχολείται με τη μίμηση των δραστηριοτήτων των ενηλίκων και προτιμά τα παιχνίδια που προσομοιάζουν με τον κόσμο των μεγάλων. Η μαμά στην κουζίνα που πρόκειται να ετοιμάσει το γεύμα, ο μηχανικός που επισκευάζει το αυτοκίνητο του μπαμπά. ο ξυλουργός που ανακαινίζει τα έπιπλα του παππού, όλα αυτά γίνονται πρότυπα μίμησης, στα οποία το παιδί δεν μπορεί να αντισταθεί.

Και του αρέσει να ερμηνεύει αυτούς τους ρόλους, θα το δούμε απασχολημένο να ξεσκονίζει τα έπιπλα του σπιτιού, να τακτοποιεί μικροαντικείμενα ή να ποτίζει τα τριαντάφυλλα, έχοντας μπει τόσο πολύ σε αυτό το ρόλο αλλά και τόσο αδέξια, που είναι πραγματικά διασκεδαστικό για όποιον το παρατηρεί. Όλα αυτά είναι εξαιρετικά ερεθίσματα για την γνωστική ανάπτυξη του παιδιού και για τη διαδικασία του στησίματος μίας εικόνας για τον εαυτό του και την ταυτότητά του.

Ας τα βοηθήσουμε με το σωστό παιχνίδι.

Τα παιχνίδια λοιπόν, που μιμούνται τα αντικείμενα που χρησιμοποιούν οι μεγάλοι, είναι ιδανικά για αυτή τη φάση και τα παιδιά τα αγαπάνε πολύ. Φτάνοντας τη στιγμή όπου το παιδί επιδεικνύει εξαιρετικές ικανότητες να αντιληφθεί τους γλωσσικούς ήχους, μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να προτείνετε δίγλωσσα παιχνίδια, που όχι μόνο ενεργοποιούν αυτή τη διαδικασία μίμησης, αλλά επίσης βοηθάνε να εξοικειωθούν με τις πρώτες λέξεις μιας ξένης γλώσσας, μέσα σε ένα διασκεδαστικό και ευχάριστο πλαίσιο.