Μετά τον τοκετό: πώς να ανακτήσετε τη σωματική και ψυχική σας ισορροπία

Nov 09 , 2021

Μετά τον τοκετό: πώς να ανακτήσετε τη σωματική και ψυχική σας ισορροπία

Μητρότητα: πώς αλλάζει η ζωή μιας γυναίκας

Όταν γίνεσαι μητέρα, ειδικά για πρώτη φορά, έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές καθώς επίσης αλλαγές στις σχέσεις με τον περίγυρο. Τα πράγματα οδηγούνται «εκτός ισορροπίας» για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, καθώς η γυναίκα φορτίζεται από τον νέο της ρόλο ως μητέρα με αποτέλεσμα να χάσει τις δικές της ανάγκες. Ας δούμε μερικές συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να προσεγγίσουμε καλύτερα αυτήν την περίοδο και να ανακτήσουμε την ισορροπία μας νωρίτερα παρά αργότερα.

 

Πρώτη εγκυμοσύνη: πώς αισθάνεται μια νέα μητέρα

Τους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό, το καθήκον της φροντίδας του μωρού μπορεί να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στη μητέρα καθώς καταναλώνει όλο το χρόνο, την ενέργεια και την προσοχή της. Ως αποτέλεσμα, καταλήγει να στερεί από τον εαυτό της όλες τις δραστηριότητες και τα ενδιαφέροντα που την βοηθούσαν να γεμίζει τις μπαταρίες της, να αισθάνεται καλά με τον εαυτό της και τον σύντροφό της και να απολαμβάνει την παρέα των φίλων της. Ορισμένες μητέρες εξακολουθούν να δυσκολεύονται να βρουν χρόνο για τον εαυτό τους ακόμη και πολύ καιρό μετά τον τοκετό. Αυτό μερικές φορές οφείλεται σε πραγματικά εμπόδια, όπως το να μην υπάρχει κάποιος που μπορεί να βοηθήσει στη φροντίδα του παιδιού, αλλά άλλες φορές είναι απλώς το αποτέλεσμα της μη ανάθεσης ευθυνών ή ζήτησης βοήθειας. Δεν είναι ασυνήθιστο για τις μητέρες να αισθάνονται «ένοχες» που αφιερώνουν λίγο χρόνο στον εαυτό τους και δυστυχώς συνηθίζουν συχνά να κάνουν θυσίες.

 

Μαθαίνοντας να είσαι μητέρα ΚΑΙ γυναίκα

Το να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να κάνετε κάτι που σας αρέσει είναι ζωτικής σημασίας και θα ωφελήσει επίσης πολύ το παιδί. Το να είσαι μητέρα είναι ευθύνη πλήρους απασχόλησης και όλοι πρέπει να βρούμε τρόπους να γεμίζουμε τις μπαταρίες μας, ώστε να είμαστε στα καλύτερά μας. Με τον καιρό και την εξάσκηση, θα είναι όλο και πιο εύκολο να μεταβείτε από το ρόλο της «μητέρας» στον ρόλο της «γυναίκας», αλλά στην αρχή αυτό μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο. Παράλληλα, η ζωή σας ως ζευγάρι μπορεί να χρειαστεί και αυτή μια αναπροσαρμογή.  Οι προσωπικές θυσίες, ειδικά αν γίνουν τρόπος ζωής, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ευημερία της μητέρας, η οποία τελικά θα επηρεάσει την οικογενειακή ζωή, ακόμη και το παιδί.

 

Προσαρμογή ως ζευγάρι

Το να γίνεται κανείς γονιός μπορεί να είναι τόσο συγκλονιστικό που οι άνθρωποι μερικές φορές παραμελούν την ταυτότητά τους ως «ζευγάρι» και εστιάζουν όλη τους την προσοχή στις πληροφορίες σχετικά με τη ζωή και την ευημερία του μωρού, παραμελώντας εντελώς την οικειότητα και τη χημεία με τον σύντροφό τους, τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα. Η διατήρηση της υγιούς επικοινωνίας είναι θεμελιώδης και επιτρέπει σε κάθε σύντροφο να ενημερώνει τον άλλον για οποιεσδήποτε ανάγκες ή ζητήματα, έτσι ώστε αυτά να κατανοηθούν και να αντιμετωπιστούν, μέσω αμοιβαίας βοήθειας.

Η μητρότητα είναι μια πλούσια εμπειρία και μια μεγάλη ευκαιρία για την γυναίκα να εξελιχθεί και να δει τη ζωή από νέες οπτικές γωνίες, βοηθώντας την να ανακαλύψει και να αναδημιουργήσει μια νεότερη και καλύτερη σωματική και ψυχική ισορροπία.

Η έκφραση «Μητέρα και ...» πρέπει να μας υπενθυμίζει ότι οι θυσίες δεν πρέπει να γίνονται συνήθεια, αλλά θα πρέπει να ανακαλύψουμε ξανά αυτό που είμαστε και να συνεχίσουμε τη ζωή μας ως γυναίκες και επαγγελματίες, ακόμη και όταν απολαμβάνουμε την υπέροχη εμπειρία της μητρότητας.