Μητρότητα και επιστροφή στη δουλειά, πώς να διαχειριστείς το αίσθημα της ενοχής

Jun 09 , 2022

Μητρότητα και επιστροφή στη δουλειά, πώς να διαχειριστείς το αίσθημα της ενοχής

Συμβουλές για να επιστρέψετε στη δουλειά με ηρεμία.

Μια από τις στιγμές που η μητέρα αισθάνεται έντονα το αισθήμα της ενοχής μέσα της είναι η επιστροφή στη δουλειά μετά τη μητρότητα.

Ας δούμε τώρα ποιες είναι οι αιτίες εμφάνισης της και πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από το αίσθημα της ενοχής με μερικές πρακτικές συμβουλές από τον ψυχολόγο.

Ποια είναι τα αίτια της ενοχής απέναντι στα παιδιά;

Νέες ερωτήσεις προστίθενται σε αυτές που υπάρχουν ήδη στο κεφάλι μιας μητέρας, η οποία αναρωτιέται αν το παιδί είναι πολύ μικρό για να μείνει χωρίς αυτήν, αν θα είναι καλά και αν ο χρόνος που αφαιρείται από το να είναι μαζί θα έχει συνέπειες στις συναισθηματικές  εμπειρίες του παιδιού. Επιπλέον, οι ρυθμοί της σημερινής κοινωνίας που επιβάλλουν το multitasking και είναι υπερβολικά φρενήρεις, ανεβάζουν όλο και περισσότερο τον πήχη προς το πλήθος των πραγμάτων που πρέπει να κάνετε και την καταπολέμηση του διαθέσιμου χρόνου, τροφοδοτώντας την κούραση και την αίσθηση της απουσίας. Μια εργαζόμενη μητέρα πρέπει να εγγυάται επαγγελματισμό, παρουσία και αποτελεσματικότητα. Στο σπίτι πρέπει να είναι εξίσου επικεντρωμένη, περιποιητική και παρών.

 

Μαμά και δουλειά: ισορροπία με την αίσθηση του καθήκοντος

Σε αυτόν τον πολιτιστικό και κοινωνικό ιστό θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι στη μητέρα εμφανίζεται η σκέψη του ότι ποτέ δεν είναι αρκετή, ειδικά όταν συγκρίνεται με τα ιδανικά μιας «καλής μητέρας» σε σχέση με τα οποία αισθάνεται ότι υπολείπεται σε κάτι. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις κοινωνικές προσδοκίες που αναπτύσσονται γύρω από τη φιγούρα της γυναίκας/μητέρας για να μην πέσουμε θύματα αυτών. Ορισμένοι στοχασμοί βοηθούν να βρεθεί μια ισορροπία με την αίσθηση του καθήκοντος που συνοδεύει την επιστροφή στην εργασία: να γνωρίζει τις ευθύνες που αναλαμβάνει και τη σημασία τους για τον εαυτό της και για τους άλλους. Βρείτε τον χρόνο να ακούσετε τα συναισθήματά σας, αναρωτηθείτε αν αυτό που πρέπει να κάνετε σας κάνει να αισθάνεστε συναισθηματικά καλά. Αλλάξτε το μέγεθος των ερωτήσεων των άλλων και των δικών σας.

 

Πρακτικές συμβουλές για τη διαχείριση της ενοχής

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για τις νέες μητέρες, χρήσιμες για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση του αισθήματος της ενοχής όταν επιστρέφουν στη δουλειά: 

  • Εμπιστευτείτε την ικανότητα του παιδιού σας να προσαρμοστεί: Τα μωρά έχουν μεγάλη προσαρμοστικότητα, αν τα βλέπετε να κλαίνε τη στιγμή του χωρισμού, δεν θα είναι έτσι συνέχεια. Εμπιστευτείτε ότι θα ζήσουν στιγμές αναψυχής και γαλήνης ακόμα και χωρίς την παρουσία σας και ότι όσοι τα φροντίζουν θα μπορούν να τους παρηγορήσουν επαρκώς.
  • Αποδεχτείτε την αλλαγή: συνειδητοποιήστε ότι μερικές φορές τα πράγματα δεν θα πάνε όπως τα σχεδίαζετε. Το παιδί μπορεί να έχει πυρετό και να απαιτεί την παρουσία σας, άλλες φορές θα χρειαστεί να μείνετε περισσότερο στο γραφείο. Αυτό θα σας επιτρέψει να αναπτύξετε μια μη επικριτική στάση απέναντι στον εαυτό σας, η οποία θα σας βοηθήσει να μην επηρεάζεστε πολύ από την κρίση των άλλων.
  • Σκεφτείτε εγκαίρως ποιος θα φροντίσει το μωρό σας όταν είστε στη δουλειά: επιλέξτε τη λύση που σας κάνει να νιώθετε πιο γαλήνια, εάν είστε ήρεμοι στην ανάθεση της φροντίδας του μωρού σας, η επιστροφή στη δουλειά θα είναι πιο εύκολη στη διαχείριση και εσείς θα είστε πιο ασφαλής.
  • Αφιερώστε αποκλειστικό χρόνο στο μωρό σας: μόλις επιστρέψετε από τη δουλειά, αγκαλιάστε το, βεβαιωθείτε ότι η ευχαρίστηση του να βρίσκετε ο ένας τον άλλον είναι λόγος για χαρά και άνεση.
  • Κάντε τον αποχωρισμό σταδιακά: πρώτα μικρές στιγμές, μετά μεγαλύτερα και όλο μεγαλύτερα διαστήματα μέχρι να φτάσετε στον χρόνο που θα περάσετε μακριά από το σπίτι για δουλειά. Και οι δύο θα προσαρμοστείτε στην απουσία του άλλου.
  • Αναθεωρήστε τα ιδανικά σας ως μητέρα: αποδεχτείτε τον εαυτό σας, συνειδητοποιήστε την αξία σας, μειώστε τις προσδοκίες σας και αφήστε πίσω την ιδέα του να μπορείτε να ελέγξετε τα πάντα.