Πρώτα παιχνίδια, πρώτες ανακαλύψεις.

Jun 22 , 2021

Πρώτα παιχνίδια, πρώτες ανακαλύψεις.

Μέσω του παιχνιδιού, το παιδί βελτιώνει τις ικανότητές του, μαθαίνει, αναπτύσσεται. Κατά το δεύτερο τρίμηνο της ζωής του, το μικρό σας θα κάνει μεγάλη πρόοδο.

Είναι μεγάλη ικανοποίηση να το βλέπετε να κάθεται μόνο του δίχως να έχει ανάγκη από βοήθεια, να παρατηρεί με προσοχή τα παιχνίδια του και να κινείται για να μπορέσει να τα πιάσει, να τα φτάσει και μετά να τα φέρει στο στόμα του για να τα εξερευνήσει.

 

Και όχι μόνο, μέρα με την ημέρα μαθαίνει να συντονίζει και τις πιο λεπτές κινήσεις του, δοκιμάζει να κουνήσει τα αντικείμενα, για να δει αν κάνουν θόρυβο, καταλαβαίνει πως να κρατήσει, να ανοίξει και να κλείσει τα διάφορα μέρη του παιχνιδιού. Μετά από τους 9 μήνες μαθαίνει να σφίγγει με τον αντίχειρα και τον δείκτη, καταφέρνοντας έτσι να χειριστεί με όλο και μεγαλύτερη ακρίβεια κουμπιά, ρόδες και πλήκτρα. Είναι πολύ όμορφο να βλέπετε την ικανοποίησή του, όταν αντιλαμβάνεται πως ένα αντικείμενο ανταποκρίνεται σε κάποια κίνησή του. Το προσωπάκι του λάμπει όταν, πατώντας ένα κουμπί ή μετακινώντας έναν μοχλό, βλέπει να ανάβει ένα φως, ακούει το αγαπημένο του τραγουδάκι ή όταν σπρώχνοντας ένα παιχνίδι, αυτό κυλάει μακριά κουδουνίζοντας. Το να δοκιμάσει να το πιάσει είναι ένας ακατανίκητος πειρασμός!

Το παιχνίδι ως ερέθισμα και ως ανάπτυξη

Η περιέργειά του και η επιθυμία του να δοκιμάσει καινούργιες καταστάσεις, είναι ανεξάντλητη. Τώρα η προσοχή του είναι ακόμη περισσότερο στραμμένη στον κόσμο των μεγάλων και στις καθημερινές τους κινήσεις. Όπως και η μαμά και ο μπαμπάς, θέλει να μιλήσει στο κινητό, να ακούσει ραδιόφωνο ή να τραβήξει μία φωτογραφία. Για αυτό πρέπει να του δώσουμε παιχνίδια πλούσια σε ερεθίσματα και δραστηριότητες, παιχνίδια κατάλληλα για αυτή τη φάση ανάπτυξης. Θα το δούμε να συντονίζει, με όλο και καλύτερα αποτελέσματα, τις κινήσεις του, να καταλαβαίνει τις διάφορες λειτουργίες του παιχνιδιού, να προσπαθεί, να ξαναπροσπαθεί και να τα καταφέρνει.

Και μόνο η ικανοποίηση πως τα έχει καταφέρει, θα το ενθαρρύνουν να ασχοληθεί με όλο και πιο απαιτητικές δραστηριότητες που θα το οδηγήσουν σε νέες ανακαλύψεις, ουσιώδεις για την ανάπτυξη του.

Ανακαλύψτε όλη τη συλλογή παιχνιδιών της Chicco για όλες τις ηλικίες εδώ.