Πώς να επιλέξετε κάθισμα αυτοκινήτου για μωρά

Jun 23 , 2022

Πώς να επιλέξετε κάθισμα αυτοκινήτου για μωρά

Μερικές πολύτιμες συμβουλές για να βρείτε το κάθισμα που ταιριάζει καλύτερα στο παιδί σας και στις ανάγκες σας.

Όταν ταξιδεύετε με ένα νεογέννητο στο αυτοκίνητο, πρέπει να ακολουθήσετε μερικά σημαντικά βήματα για να σιγουρευτείτε ότι κάθε ταξίδι είναι ήρεμο και ασφαλές.
Ήδη από το πρώτο ταξίδι επιστροφής από το νοσοκομείο, χρειάζεται να μεταφέρετε το νεογέννητο μωρό σας με αυτοκίνητο. Επομένως, είναι απαραίτητο να εξοπλίσετε το αυτοκίνητό σας με τις πλέον κατάλληλες συσκευές για τη μεταφορά του μωρού, εξασφαλίζοντας άνεση και ασφάλεια σε κάθε στάδιο ανάπτυξης.

Είναι το πρώτο μικρό μεγάλο βήμα που κάνουμε για να προστατεύσουμε το παιδί μας και να το προστατεύσουμε από τους κινδύνους του εξωτερικού κόσμου: μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού κατά περίπου 70% και τον κίνδυνο θανάτου κατά 28% σε σύγκριση με τα παιδιά που ασφαλίζονται μόνο με τις ζώνες του αυτοκινήτου. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που πρέπει να έχετε κατά νου για μια λογική και συνειδητή επιλογή του καθίσματος αυτοκινήτου.

Τύποι καθισμάτων αυτοκινήτου

Για τα βρέφη, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε δύο τύπους καθισμάτων αυτοκινήτου:

  • Βρεφικά αυγά: πωλούνται συχνά σε συστήματα και εγκρίνονται από τη γέννηση έως και 13 κιλά σε βάρος (ECE R44) ή 75-85 cm (ECE R 129) - περίπου 12/15 μήνες. Στις περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν με βάση με σύστημα isofix ή εναλλακτικά μόνο με τις ζώνες ασφαλείας αυτοκινήτου. Αυτός ο τύπος καθίσματος έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενεί παιδιά από τις πρώτες μέρες της ζωής τους, ακόμα καλύτερα αν περιλαμβάνει μειωτήρα για τους πρώτους μήνες, ιδανικός για τη διασφάλιση της σωστής στάσης του σώματος και για τη συγκράτηση του μωρού. Η ευκολία αυτού του τύπου είναι ότι προσαρμόζεται εύκολα στη δομή του συστήματος, μετατρέποντας έτσι τον εαυτό του σε ένα "πρώτο καρότσι" και σας επιτρέπει να μετακινείτε εύκολα το μωρό από το αυτοκίνητο από το καρότσι χωρίς να το ενοχλείτε.
  • Multigroup: Είναι εγκεκριμένα από τη γέννηση έως περίπου 7 ετών, όπως το Seat3fit i-Size ή έως περίπου 12 ετών όπως το Unico Plus. Σε αντίθεση με τα αυγά, αυτά δεν μπορούν να συνδεθούν στη δομή του καροτσιού, αλλά έχουν το πλεονέκτημα ότι προσαρμόζονται για να ακολουθούν την ανάπτυξη του παιδιού σε διάφορα στάδια και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Κανόνες για την επιλογή του καλύτερου καθίσματος αυτοκινήτου

Ακολουθούν οι κανόνες που πρέπει να λάβετε υπόψη για τη σωστή επιλογή καθίσματος αυτοκινήτου:

  • Συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις ασφαλείας: πριν από την αγορά, ελέγχετε πάντα ότι είναι εγκεκριμένο σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς.
  • Ευκολία στη χρήση: προτιμήστε τύπους στους οποίους η εγκατάσταση είναι εύκολη και ξεκάθαρη, ώστε να προστατεύεται και η ασφάλεια του παιδιού σας.
  • Ρυθμίσεις: το κάθισμα πρέπει να σας επιτρέπει να προσαρμόζετε τόσο το ύψος όσο και το μήκος των ιμάντων συγκράτησης του παιδιού με εύκολο και πρακτικό τρόπο ώστε να προσαρμόζεται στην ανάπτυξη αλλά και στην εποχή και συνεπώς στον τύπο του ρουχισμού του παιδιού.
  • Σύζευξη Isofix: εάν έχετε ένα αυτοκίνητο με προδιαγραφές για ζεύξη τύπου Isofix, εξετάστε το ενδεχόμενο να επιλέξετε έναν σύνδεσμο Isofix, όχι μόνο είναι εύκολος και γρήγορος στην εγκατάσταση, αλλά αγκυστρώνοντας απευθείας στο αμάξωμα του αυτοκινήτου εγγυάται μέγιστη ασφάλεια η οποία μπορεί να μην υπάρχει σε περίπτωση εγκατάστασης με τις παραδοσιακές ζώνες αυτοκινήτων.
  • Άνεση: αξιολογήστε την ποιότητα των υφασμάτων και την παρουσία μειωτήρων, χρήσιμων για τους πρώτους μήνες.
  • Επιπλέον προστασία από πλευρικές κρούσεις: ορισμένα μοντέλα είναι επίσης εξοπλισμένα με ειδικά ένθετα για να απορροφούν ενέργεια και να προστατεύουν το κεφάλι, το λαιμό και το στήθος σε περίπτωση πλευρικής πρόσκρουσης.
  • Ευκολία καθαρισμού: στα μικρά παιδιά η δυνατότητα εύκολης αφαίρεσης και πλυσίματος των υφασμάτινων εξαρτημάτων είναι απαραίτητη.

Πώς να συναρμολογήσετε το βρεφικό κάθισμα αυτοκινήτου

Το βρέφος πρέπει να ταξιδεύει αντίθετα με την κατεύθυνση του ταξιδιού: Πολλές μελέτες, στην πραγματικότητα, δείχνουν ότι αυτή η διάταξη εξασφαλίζει την καλύτερη προστασία για το κεφάλι και το λαιμό, εξασφαλίζοντας τη σωστή στήριξη και κατανέμοντας τις δυνάμεις που δημιουργούνται σε περίπτωση πρόσκρουσης σε μεγαλύτερη επιφάνεια. Τα παιδικά καθίσματα (αυγό) μπορούν να τοποθετηθούν μόνο αντίθετα με την κατεύθυνση του ταξιδιού. Τα καθίσματα πολλαπλών ομάδων που έχουν εγκριθεί σύμφωνα με το πρότυπο ECE R 44 πρέπει να τοποθετούνται αντίθετα προς την κατεύθυνση διαδρομής τουλάχιστον έως 9 κιλά (περίπου 10-12 μήνες) και στη συνέχεια να μπορούν να περάσουν προς την κατεύθυνση του ταξιδιού. Τα παιδικά καθίσματα εγκεκριμένα σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο κανονισμό ECE R 129 πρέπει να τοποθετούνται αντίθετα προς την κατεύθυνση του ταξιδιού τουλάχιστον έως ότου το παιδί φτάσει τους 15 μήνες.