Συμβουλές για τα πρώτα βήματα του μωρού.

Jul 04 , 2022

Συμβουλές για τα πρώτα βήματα του μωρού.

Οι προτάσεις των ειδικών για να καθοδηγήσουν το μικρό σε αυτή τη σημαντική φάση ανάπτυξης.

Τα πρώτα βήματα: μια θεμελιώδης στιγμή στην ανάπτυξη του παιδιού

Το να βλέπεις ένα μωρό να κάνει τα πρώτα του βήματα είναι πάντα συναρπαστικό για τη μαμά και τον μπαμπά. Το να κάνει τα πρώτα βήματα είναι μια σημαντική στιγμή ανάπτυξης: το περπάτημα είναι ένας στόχος που επιτυγχάνεται μετά από μια διαδρομή φυσικής ανάπτυξης. Ας δούμε πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε τον μικρό να πετύχει αυτή τη νέα κατάκτηση.

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να κάνει τα πρώτα του βήματα

Ο νούμερο ένα κανόνας για να βοηθήσετε ένα παιδί να κάνει τα πρώτα του βήματα είναι να μην το πιέσετε. Αντιθέτως, θα πρέπει να το ενθαρρύνεται και να το επαινείται για τα επιτευχθέντα αποτελέσματα. Σε αυτή τη φάση όμως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια «κόλπα» για να το τονώσουμε, εκμεταλλευόμενοι την περιέργειά του να ανακαλύψει τον κόσμο και την επιθυμία του για αυτονομία που ξεκινά γύρω στους 10-11 μήνες.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για τα πρώτα του βήματα:

  • Μπορούμε να βάλουμε παιχνίδια στην άκρη ενός χαμηλού τραπεζιού, τα οποίο είναι εύκολα προσβάσιμα για αυτόν (το κρεβάτι, το τραπεζάκι του σαλονιού), ώστε να σηκωθεί και να νιώσει ότι θέλει να κάνει μερικά πλάγια βήματα για να τα πάρει.
  • Μπορούμε να του προσφέρουμε το δάχτυλό μας για να το βοηθήσουμε να κρατήσει την ισορροπία του αν σταματήσει.
  • Χωρίς παπούτσια: όταν είστε στο σπίτι μπορείτε να το αφήσετε ξυπόλητο, αυτό θα αυξήσει την ισορροπία του, την επαφή με το πάτωμα και την αντίληψη του γύρω περιβάλλοντος.
  • Όταν αποκτήσει λίγη δύναμη, τοποθετήστε το στα πόδια σας και ενθαρρύνετέ το να τραβήξει τον εαυτό του και να σηκωθεί, προσφέροντάς του τα χέρια σας για υποστήριξη.
  • Για να ενισχύσετε τα πόδια του, μπορείτε να κινήσετε τα πόδια του παιδιού σαν να έκανε ποδήλατο ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αυτοκίνητο-παιχνίδι ή ένα παιδικό ποδήλατο χωρίς πεντάλ στο οποίο μπορεί να καθίσει και να σπρώξει τον εαυτό του.

Ποια παιχνίδια για τα πρώτα βήματα να επιλέξετε

Τέλος, σε αυτό το σημείο μπορούμε επίσης να τους προσφέρουμε ένα τρόλεϊ πρώτου βήματος ή άλλα παιχνίδια με ρόδες που μπορούν να ακουμπήσουν και να κινηθούν. Ιδανική επιλογή είναι το Αυτοκινητάκι Γύρω Γύρω Όλοι, η στράτα Circus καθώς και η στράτα αυτοκινητάκι.