Babywearing: «φορώντας» το νεογέννητο

Jul 04 , 2022

Babywearing: «φορώντας» το νεογέννητο

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποιες οδηγίες πρέπει να ακολουθήσετε για να μεταφέρετε τα μωρά στο μάρσιπο.

Babywearing κυριολεκτικά σημαίνει «φορώντας το μωρό» και συνίσταται στη μεταφορά του μωρού στο σώμα χάρη στη χρήση ενός στηρίγματος. Αυτή η πρακτική έχει γίνει ολοένα και πιο διαδεδομένη τα τελευταία χρόνια: ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός γονέων αποφασίζει να χρησιμοποιήσει αυτόν τον τρόπο μεταφοράς για να ενισχύσει τον δεσμό μεταξύ γονέων και παιδιών. Όσοι σκοπεύουν να προσεγγίσουν το babywearing θα πρέπει να γνωρίζουν τα οφέλη και τη σωστή τεχνική και ποια είναι τα χαρακτηριστικά μιας υποστήριξης που εγγυάται πλήρως τα πλεονεκτήματα αυτής της πρακτικής.

Οφέλη και πλεονεκτήματα του Babywearing

Τα οφέλη του Babywearing μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες: τη συναισθηματική και τη σωματική.

Μεταξύ των συναισθηματικών πλεονεκτημάτων υπενθυμίζουμε ότι:

  • Βοηθά στην ενίσχυση του δεσμού γονέα-παιδιού και, ειδικά με τους πατέρες, βοηθά στη δημιουργία πρώιμης σωματικής επαφής με το μωρό.
  • Ευνοεί την προσκόλληση με τη μητέρα, μεταδίδοντας ζεστασιά και ασφάλεια, θέτοντας έτσι τις βάσεις για μια στέρεη ψυχική ανάπτυξη του παιδιού.
  • Ηρεμεί το μωρό και βοηθά στη μείωση του κλάματος, καθώς η επαφή αναστέλλει την παραγωγή κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες.
  • Προωθεί την επικοινωνία και τη φωνητική αλληλεπίδραση με τους γονείς.

Υπάρχουν επίσης αρκετά φυσικά οφέλη για το μωρό. Το «κουβαλώντας» μάλιστα:

  • Ενισχύει το θηλασμό.
  • Μειώνει τον κίνδυνο πλαγιοκεφαλίας.
  • Προωθεί τη σωστή ανάπτυξη της άρθρωσης του ισχίου, αποτρέποντας τη δυσπλασία του ισχίου.

Πώς να μεταφέρετε μωρά

Για να μεταφέρετε σωστά τα μωρά, είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε ορισμένες οδηγίες που ορίζονται από τους ειδικούς. Το μωρό πρέπει να μεταφέρεται σαν να ήταν στην αγκαλιά σας: το μωρό πρέπει να παραμένει πάνω από το κέντρο βάρους του φορέα (ομφαλός) με τα γόνατα πιο ψηλά από το κάτω μέρος, το κεφάλι πρέπει να είναι στο "ύψος φιλιού" και το σώμα του να είναι άνετο ως προς τη μαμά ή το μπαμπά. Τα πόδια δεν πρέπει ποτέ να ζορίζονται αλλά πρέπει να παραμείνουν στη φυσική τους θέση: βάτραχος τους πρώτους μήνες, αργότερα, πιο ανοιχτά αλλά χωρίς ποτέ να πιέζονται. Η πλάτη του μωρού πρέπει επίσης να παραμείνει σε μια φυσιολογική θέση κύφωσης, που συνήθως ονομάζεται «θέση C», αφού οι μεσοσπονδύλιοι σύνδεσμοι δεν έχουν ακόμη σχηματιστεί πλήρως. Το ίδιο ισχύει και για τον λαιμό και το κεφάλι: πρέπει να στηρίζονται μέχρι το ύψος του αυτιού και επίσης να συγκρατούνται πλευρικά για να μην κινούνται ανεξέλεγκτα. Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι η άνεση του χρήστη του μάρσιπου είναι επίσης θεμελιώδης πτυχή για την επιτυχία του Babywearing.

Ποια υποστήριξη να χρησιμοποιήσετε: προσαρμοστικότητα και σωστή υποστήριξη

Δεδομένης της εξαιρετικής σημασίας της σωστής υποστήριξης του παιδιού από πολλές απόψεις, η επιλογή του μάρσιπου παίζει θεμελιώδη ρόλο. Ο ελαστικός μάρσιπος μπορεί να είναι ένα προϊόν κατάλληλο για νεογέννητα, αλλά θα μπορούσε να είναι δύσκολο και μη πρακτικό να φορεθεί από άτομα με μικρή εμπειρία, επιπλέον, καθώς το παιδί μεγαλώνει είναι απαραίτητο να το αντικαταστήσετε. Το βασικό χαρακτηριστικό του στηρίγματος είναι ότι είναι ρυθμιζόμενο σε όλες του τις διαστάσεις ανάλογα με την ηλικία του παιδιού για να παρακολουθεί την ανάπτυξή του: το πλάτος και το ύψος του, από το κάθισμα μέχρι την περιοχή του λαιμού, πρέπει να έχει ένα ακριβές σύστημα προσαρμογής. Στην περίπτωση του μάρσιπου, είναι προτιμότερο να επιλέξετε ένα πλήρως αρθρωτό μοντέλο, όπως το νέο Myamaki Fit, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα με νεογέννητα και επίσης, στους επόμενους μήνες όταν το παιδί θα είναι μεγαλύτερο. Επιπλέον, το στήριγμα πρέπει επίσης να είναι ρυθμιζόμενο για τον γονέα, ώστε να διασφαλίζεται η βέλτιστη απόρριψη βάρους και επομένως να είναι άνετα: η μέση, η μασχάλη, οι ιμάντες ώμου και το ύψος της στήριξης πρέπει να μπορούν να προσαρμόζονται ανάλογα με την κατασκευή του χρήστη.

Πώς να επιλέξετε το μάρσιπο

Ειδικά για τους νέους γονείς, που είναι λιγότερο εξοικειωμένοι με τα μωρά και τους μάρσιπους συνιστούμε ένα προϊόν που φοριέται εύκολα και είναι ασφαλές, που προσαρμόζεται εύκολα χάρη στο κορδόνι σύσφιξης και τα κουμπώματα που φαίνονται καθαρά. Επιλέξτε ένα ποιοτικό ύφασμα και όσον αφορά την ασφάλεια, βεβαιωθείτε ότι ο μάρσιπος συμμορφώνεται με τους ισχύοντες κανονισμούς.

Ανακαλύψτε τη συλλογή μάρσιπων της Chicco για να μεταφέρετε με άνεση το μωράκι σας.